Tuotetieto ja digi saavat liikettä aikaan alalla

”Pyörä halutaan keksiä vielä kerran, ainakin Suomessa.”

 

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio on noussut merkittäväksi teemaksi eri foorumeilla – osittain hallituksen kärkihankkeen, KIRA-digin, siivittämänä. Yhteisesti on todettu, että tuotetiedot ovat digitalisaation ytimessä.

Samaan aikaan tapahtuu merkittäviä myös kansainvälisesti. ETIM-standardia (=European Technical Information Model) kehittävän ETIM Internationalin ja Building Smart-organisaation edustajat ovat sopineet yhteistyön aloittamisesta.

Sähköistysala on kehityksen kärjessä, sillä käytössä on jo nyt vakioitu ja digitalisoitu tuotetieto, joka tarjoaa uusia tapoja tiedon hyödyntämiseen. Olemme kymmenessä vuodessa rakentaneet Sähkönumerot.fi-tuotetietopalvelun, josta löytyvät tiedot 500 000 sähköteknisestä tuotteesta. Niitä käyttävät niin tukkumyyjät, urakoitsijat, suunnittelijat kuin valmistajatkin mm. 4,4 miljoonan vuosittaisen sivulatauksen muodossa.

Palvelu pitää sisällään myös alan nimikkeistöjen vakioinnin sekä alalla yhdessä sovittujen tuotetietojen välitysformaattien ja prosessien kehittämisen. Palvelusta löytyy tuotteiden perustietojen, kuvien ja dokumenttien lisäksi niiden teknisiä ominaisuuksia koskevat tiedot jo yli 100 000 tuotteelta.

Ketterä kehitys yhdessä alan kanssa on onnistumisemme resepti. Siihen sisältyvät tarve kerrallaan toteutettu järjestelmäkehitys, systemaattinen tuotetietokoulutus, satoja osallistujia keränneet tuotetietopäivät sekä laaja viestintä. Aktiiviseen jäsenistöömme kuuluvat kaikki sähköistysalan merkittävät tavarantoimittajat, joiden intressissä on huolehtia siitä, että tieto tuotteista löytyy luotettavasti tulevaisuudessakin.

ETIM-standardin ansiosta palvelustamme voi etsiä jo nyt tuotteita niiden teknisillä ominaisuuksilla ja tallentaa valittujen tuotteiden tiedot pdf-tuotekorteiksi tai Excel-tiedostoksi. Ehkäpä jatkossa sähkösuunnitelmista, tarjousasiakirjoista ja huoltokirjoista jne. näkee helposti tuotteen perustiedot ja pääsee tarkentamaan niitä yhdellä klikkauksella jopa asennus- ja huolto-ohjeisiin asti.

Pyörä halutaan keksiä vielä kerran, ainakin Suomessa. Rakennusalalle on nyt rakenteilla sähkö- ja lvi-tuotteiden tuotetietopalvelujen lisäksi kolmas, kolmannelle erilaiselle IT-alustalle toteutettava rakennustuotteiden tuotetietojärjestelmä. Norjassa, Ruotsissa ja Hollannissa sähkö-, lvi- ja rakennusalat ovat jo vuosia hyödyntäneet samoja tietojärjestelmiä ja jakaneet niiden kehityskustannukset. Tämä olisi voinut toteutua myös meillä Sähkönumerot.fi palvelun IT-alustaa hyödyntäen.

Sähköistysalalla keskitymme palvelemaan toimitusketjua entistäkin tehokkaammin. Tulemme kevään kuluessa selvittämään niin suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, rakennuttajien kuin kiinteistöjen omistajienkin tuotetietotarpeita. Sen pohjalta etsimme tapoja, joilla Sähkönumerot.fi-palvelusta löytyvät tuotetiedot voivat palvella heidän tarpeitaan nykyistäkin paremmin.

Kirjoittaja: Tarja Hailikari, Toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry / Sähkönumerot.fi

Lue lisää

Katso kaikki