Sähköisen tulevaisuuden rakentaja

Kun yhteiskunta sähköistyy yhä enemmän, sähköalan yritys Ensto toimii muutoksessa aitiopaikalla.

Kun yhteiskunta sähköistyy yhä enemmän, sähköalan yritys Ensto toimii muutoksessa aitiopaikalla. ”Mikä olisi sen parempaa kuin tehdä sähköllä parempaa elämää ja maailmaa”, sanoo yrityksen uusi toimitusjohtaja Hannu Keinänen.

Teksti ja kuva: Piritta Porthan

Enston uutena toimitusjohtajana aloitti helmikuun alussa Hannu Keinänen, 49. Keinänen on työskennellyt yrityksessä aiemmin yli viisi vuotta, tuolloin Ensto Building Technology -liiketoiminta-alueen johtajana. Uransa Keinänen aloitti aikoinaan ABB:llä, minkä jälkeen hän toimi 15 vuotta elektroniikan sopimusvalmistusbisneksessä. Vuonna 1998 hänet valittiin nuorella iällä tehtaanjohtajaksi Elcoteqille Vaasaan.

”Oli helppo päätös tulla takaisin Enstolle”, Keinänen sanoo valinnastaan yrityksen toimitusjohtajaksi. ”Tunsin firman historian, arvot, omistajat ja henkilöstön. Enston arvomaailma on hyvin lähellä omaa arvomaailmaani.”

Ensto on 61-vuotias perheyritys, jota omistaa jo kolmas sukupolvi. Yrityksen toimitusjohtajana Keinänen kokeekin ensisijaiseksi vastuukseen työskennellä sen eteen, että Ensio Miettisen vuonna 1958 perustama yritys säilyy myös seuraavat kuusi vuosikymmentä.

”Toimitusjohtajana vastaan omistajille, henkilöstölle, asiakkaille ja partnereille. Myös vastuullisuus on meillä arvo itsessään. Itseni on ainakin helpompi tulla aamuisin työpaikkaan, jossa vastuullisuus on aito arvo eikä vain liiketoiminnan tekemisen väline.”

”Enston arvoista luottamuspääoma on kaikkein vahvin. Se tarkoittaa keskinäistä luottamusta niin firman sisällä kuin sen ulkopuolellakin.”

Keinänen näkee Enston vahvuudeksi perheyrityksenä myös aikaperspektiivin. Enston omistajat ovat sitoutuneet yritykseen pitkällä aikavälillä.

”On tehty pitkään töitä asiakkaiden ja markkinoiden kanssa, mikä on synnyttänyt luottamusta. Se kantaa myös niiden vähän huonompien aikojen yli.”

Älykkyyttä sähköllä

Enston strategiana on ”Better Life. With Electricity.”, parempaa elämää sähköllä. Yrityksen toiminnan suunta on selkeästi älyratkaisuissa: älykkäissä rakennuksissa, älykkäässä sähköverkossa, älykkäässä liikenteessä.

”Strategian käyttöönoton suhteen täytyy pitää huolta siitä, että vauhti pysyy ainakin samana, ellei sitä jopa kiihdytetä. Mennään aidosti älykkääseen suuntaan ja tuotetaan sillä lisäarvoa asiakkaille”, Keinänen sanoo.

Meneillään oleva digitalisaatiomurros näkyy Enston liiketoiminnassa voimakkaasti. Kun esimerkiksi ohjausratkaisut tehtiin 1980-luvun rakennuksiin vielä mekaanisilla kytkimillä, nykyään rakentamisessa kuljetaan kohti älykkäitä ohjausjärjestelmiä. Älykästä rakentamista voisi Keinäsen mukaan olla enemmänkin.

”Kodit rakennetaan tänä päivänä vielä yllättävän perinteisellä mallilla. Siellä on paljon työsarkaa.”

Kotien ja toimistojen älyratkaisut on Keinäsen mukaan tärkeä pitää yksinkertaisina, toiminnallisuudeltaan helppoina ja pitkälle automatisoituina. Silloin ne helpottavat arkea.

”Ihmiset eivät halua laittaa erikseen applikaatioon sähköauton latauksen lähtö- ja tuloaikoja vaan lyödä töpselin seinään. Tulevaisuuden älykkäässä toimistossa taas kukaan ei aamulla ja illalla juokse painelemassa painikkeita, vaan valot toimivat automaattisesti ja valaistusta on siellä, missä sitä tarvitaan. Tällaisista älykkäistä ratkaisuista on aidosti hyötyä.”

Jalat maassa ja pää pilvissä

Aiemmin Ensto käväisi myös ilmanvaihtobisneksessä, kun yrityksessä ajateltiin Enston roolia integroituneemmassa talotekniikassa. Nyt Ensto keskittyy selkeästi sähköön.

”Mikä olisi sen parempaa kuin tehdä sähköllä parempaa elämää ja maailmaa”, Keinänen sanoo. ”Uskon, että sähkö ei ole ongelma vaan ratkaisu. Kaikki sähköistyy, ja älykäs sähköverkko on erittäin tärkeä asia: se, miten saamme sähkön käyttöön ja hallittua sähkön tuotannon pysyvyyskäyriä.”

”Oikein tuotettu ja käytetty sähkö on iso osa ilmastonmuutoksen torjuntaa, ja esimerkiksi aurinkoenergialla on valtava potentiaali. Siinä mielessä on hienoa olla pelastamassa maailmaa sähkön ja Enston kautta.”

Toimitusjohtajana Keinänen uskoo yhdistelmään, jossa jalat pysyvät tiukasti maassa ja pää pilvissä.

”Kannustan muita unelmoimaan rohkeasti, mitä bisnes voisi olla. Mutta kaikkea pitää kehittää niin, että ymmärtää realiteetit ja lähtökohdat.”

Mistä Keinänen itse sitten unelmoi?

”Vaikka siitä, että Enston hyvän brändin pohjalta luodaan tulevaisuutta, jossa Ensto on merkittävä digitaalisten ja uusien ratkaisujen rakentaja.”

 

//FAKTABOKSI//

KUKA?

  • Diplomi-insinööri, pääaineena sähkövoimatekniikka ja teollisuustalous.
  • Asuu Helsingin Torpparinmäessä sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Pienensi kotinsa sähkönkulutusta 30 prosenttia muun muassa parantamalla lämmön talteenottoa, lisäeristämällä yläpohjaa ja hankkimalla ilmalämpöpumpun.
  • Naimisissa, kolmasluokkalainen poika.
  • Mökkeilee, veneilee, metsästää, hiihtää ja sienestää. Syntyi maatilalla Nilsiässä ja sai sitä kautta uskallusta tehdä asioita itse: remontoi kotiaan ja harrastaa vanhoja autoja.

Lue lisää

Katso kaikki