Paikkaa vaihda, palkka ilmoita

Ei tarvitse istua tes-pöydässä sivistyäkseen, että rakennusalan ammattilaisista on niukkuutta ja nyt tarvitaan lisää liksaa.

Ei tarvitse istua tes-pöydässä sivistyäkseen, että rakennusalan ammattilaisista on niukkuutta ja nyt tarvitaan lisää liksaa.

Tilanne on erityisen hankala LVI-asennuksen työnjohdossa, mutta myös kyvykkäät asentajat alkavat olla tiukassa. Siirtymiset yritysten välillä alkavat muistuttaa jääkiekon seuramenettelyjä siirtosummineen, ja myös seurauksineen. Kymmenen parasta joukkuetta playoffs-peleihin. Loput velkasaneeraukseen.

NHL-jääkiekon palkkakäytännöt eivät ole aivan yhtä villit niin kuin esimerkiksi huippujalkapallossa – siitä pitävät huolen palkkojen julkisuus ja kaikkia seuroja samalla tavalla sitova palkkakatto. Ideaalitilanne on, että toisiinsa verrannolliset pelaajat nostavat samanlaista palkkaa. Suomessa ja somessa käy kuhina, kun kolmen pääkaupunkiseudun kaupungin kerrotaan tehneen herrasnaissopimuksen, että lastentarhanopettajista ei kilpailla palkoilla. Tasaisia ja lähellä taulukkoja ne palkat ovatkin ja alempia kuin esimerkiksi naapurikunnissa.

LVI-alakin on mainio manaamaan palkankorotusprosentit – ja itse ylittämään ne. Kiky-sopimuksen mukaiset toimihenkilöiden palkankorotukset olivat tasan 0 %, kuitenkin käytännön muutos syksystä 2016 syksyyn 2017 oli 2,0 % ja identtisillä henkilöillä 2,5 %. Kehityskeskustelu on muuttunut palkankorotuskeskusteluksi, jossa suoriutumisella ei ole merkitystä, tai on vain vähäinen merkitys. Alisuoriutuminen on uusi normaali, hyväksyttävä suoritus. Normisuorituksesta pitää jo kehua ja tavoitteen ylittämisestä antaa lisää liksaa, komeampi titteli tai kalliimpi työsuhdeauto. Tai kaikki nämä.

Lehdet ovat kirjoittaneet, että rakennusalan yritykset törmäävät työvoimapulan johdosta poskettomiin palkkavaatimuksiin. Vastavalmistuneiden tai vielä koulun penkillä olevien pyynnöt ylittävät jopa pitkään alalla olleiden osaajien hintalapun. Oman lukunsa muodostavat kiertopalkinnot, huippusuhdanteessa työpaikkaa vaihtavat vähemmän ammattitaitoiset henkilöt, jotka pääsevät osaajien uupuessa ottamaan tilanteesta hyödyn irti ja nostamaan siirtorahansa. Kun taantuma aikanaan kuitenkin tulee, nämä lähetetään ensimmäisinä ansiosidonnaiselle vaihtopenkille. Kalleimmat eivät ole arvokkaimmat, minkä huolellinen toiminta rekrytointivaiheessa olisi osoittanut.

Sekä toimihenkilöiden että asentajien vähimmäispalkat määritetään työehtosopimuksissa. Haitaria samaan palkkaryhmään kuuluvien henkilöiden ansioihin syntyy pätevyyden ja suorituksen arvioinnin perusteella. Esimiehille vaan on kumman vaikeaa arvioida ja perustella työnhakijan tai alaisen arvo.

Jääkiekossa siirtosumma saattoi aikoinaan olla kaksi uutta mailaa ja vanhat verkkarit. Yritysten pitää miettiä muita kannusteita kuin nippu euroja hyvien työntekijöiden houkuttelemiseksi ja pitämiseksi. Kilpailijalta ostaminen tulee yrityksille ja koko alalle tuhottoman kalliiksi, vasiten kun sitoutuminen firmaan on seuraavan europinon varassa. Siirtorahan ja palkankorotuksen motivoiva vaikutus on yksi tiliväli. Palkka on ostajan ja myyjän välinen sopimus, jonka suuruus määräytyy pestuumarkkinoilla. On tiedostettava ja tunnustettava, että kontrahti joustaa vain ylöspäin. Ei kannata palkata puulaakisarjan miestä liigatöihin huippupelaajan eduin eikä huippumiestä älyttömin ehdoin.

Jari Syrjälä
toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

 

Lue lisää

Katso kaikki