Maata näkyvissä

 

Pandemian ollessa loppusuoralla alkaa olo olla kuin haaksirikkoisella, joka näkee maata horisontissa: Pelastus on jo lähellä, mutta vielä ei olla ihan turvassa. Rokotusjonon hidas eteneminen tuskastuttaa, silti nyt pitäisi jaksaa tsempata pahimman yli.

Moni saattaa ihmetellä, miksi tässä vaiheessa vasta käynnistellään uusia tutkimuksia, joissa tutkitaan koronaviruksen leviämistä, käyttäytymistä ja siltä suojautumista. Eikö nyt ole jo myöhäistä? Jossain määrin ehkä kyllä, mutta vain tämän yhden vaaratekijän osalta. Uusia uhkia vaanii jo nurkan takana.

Kuten professori Piia Sormunen toteaa haastattelussamme, rakennuksia ei voi rokottaa. Sen vuoksi nyt on elintärkeää etsiä metodeja ja toimintamalleja, joiden avulla jatkossa vähennetään riskejä ja heikennetään niin virusten, bakteerien kuin erilaisten epäpuhtauksien mahdollisuuksia vaikuttaa elämäämme.

Tässä on nähtävissä paljon hyvääkin: Ihmiset tulevat tietoisiksi ilmanvaihdon roolista terveyden ja turvallisuuden ylläpitäjänä. Erityisen tärkeää on varmistaa, että ilmanvaihto toimii suunnitellusti ja parantaa olosuhteita, eikä heikennä niitä.

Ihmisten omien toimien ja käyttäytymisen merkitystä ei myöskään sovi vähätellä. Uudet opit hygieniasta eivät vanhene eivätkä menetä merkitystään tulevaisuudessakaan, sillä taudin jälkeenkin meille jää vastuu itsestämme ja lähimmäisistämme.

Yritysmaailma-jutussa kerromme 90-vuotiaasta LSK Groupista, jonka historia kertoo välittämisen merkityksestä yrityshengen luomisessa. Kun vaikeina aikoina huolehditaan oman menestyksenkin uhalla heikommassa asemassa olevista, säilyy näistä teoista muisto yli sukupolvien.

Lue lisää

Katso kaikki