Lämpöpumppubuumin ytimessä

Kuva: Juha Törmälä

Saksan Frankfurtissa satoi. Kävelin hotellilta kohti S-Bahnia ja ajelin junalla pysäkille ”Messe”. Päämääränäni olivat ISH-talotekniikkamessut, jotka järjestettiin paikan päällä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. Itselleni vierailu oli ensimmäinen.

Perillä messupäivä oli jo käynnistynyt. Kävelin lämmityspuolen halliin, jossa lämpimän sijaan tuli suorastaan kuuma – tungoksesta ei meinannut välillä päästä edes läpi. Halli oli täynnä ihmisiä, joista monet näyttivät erityisen kiinnostuneilta lämpöpumpuista.

Euroopan lämpöpumppuyhdistys EHPAn osastolla törmäsin Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvoseen. Hän kiteytti hallin tunnelmat kahteen sanaan: lämpöpumppujen läpimurto. Tapaamani ISH-konkarit olivat ehtineet jo kommentoida messujen alkua aiempia vuosia hiljaisemmiksi, mutta lämmityspuolen vilskeessä tunnelma oli tiivis.

Suomalaisena messuilla sai lämpöpumppujen suhteen olla ylpeä kotimaastaan. Messujen kotimaassa Saksassa myydään tuhatta taloutta kohti 5,75 lämpöpumppua. Suomessa luku on toista luokkaa: 69,36.* Haastattelin Hirvosta ennen messuja tämän lehden Henkilö-palstan juttua varten. Hän arveli, että Saksa tulee lämpöpumppujen suhteen kasvamaan nopeasti. ”Mutta Puolan markkina voi kehittyä vielä rajummin. Se on iso ja lähtee vielä alempaa. Siellä on paljon kehittämispotentiaalia”.

Suomessa asenteet lämpöpumppuja kohtaan ovat muuttuneet täysin. 1990-luvulla ala oli Hirvosen mukaan vielä suorastaan häirikkö: häiritsi niin sähkön, öljyn kuin kaukolämmönkin myyntiä – jopa poliitikkoja, jotka eivät ymmärtäneet, mistä oli kyse. ”Olimme häirikköjengi. Lämpöpumppujen myymisellä sai ihan hullun paperit. Moni tuli melkein katsomaan sitä, miten sekaisin on mies, joka yrittää tällaista asiaa kertoa”, Hirvonen kertoi.

Nyt häirikköjengi näyttää muuttuneen suosikkijengiksi. 16 markkinan alustavien tietojen mukaan Euroopan lämpöpumppumarkkinat rikkoivat vuonna 2022 uuden ennätyksen: lämpöpumppuja myytiin noin kolme miljoonaa kappaletta.*

* Luvut ovat peräisin EHPAn tilastoista vuodelta 2022.

Lue lisää

Katso kaikki