Kondenssikattiloilla ilmastotalkoisiin

Öljylämmittäjän ei kannata siirtyä maalämpöön sen paremmin päästöjen kuin kustannustenkaan takia.

 

KATSO VIDEO: Miten kondenssikattila eroaa perinteisestä lämmityskattilasta?

 

Öljylämmittäjän ei kannata siirtyä maalämpöön sen paremmin päästöjen kuin kustannustenkaan takia. Päästöjen kannalta se on vain oman pahan mielen laastarointia, sillä ilmastotalkoissa ratkaisee kokonaisuus.

Maalämmön sijaan vanha öljykattila kannattaa vaihtaa energiatehokkaaseen ja vähäpäästöiseen kondenssikattilaan. Tämä kannattaa myös kustannussyistä: vanhan omakotitalon öljylämmityksen siirtäminen maalämpöön maksaa noin 30 000 euroa, kondenssikattilainvestointi taas noin 3000–6000 euroa.

Kun vanha öljykattila vaihdetaan kondenssikattilaan, kiinteistön öljynkulutus putoaa jopa 30 prosenttia. Tavanomainen suomalainen omakotitalo käyttää vuodessa öljyä noin 2000 litraa, joten euron litrahinnalla lämmitys maksaa uudistuksen jälkeen vuodessa noin 1400 euroa.

Maalämmön vuosikustannus pyörii noin tuhannessa eurossa, mutta 400 euron erolla öljylämmittäjään sen alkuinvestointia ei kuitata ikinä.

Kondenssikattilassa piipusta vapautuva savukaasu jäähdytetään, jolloin siitä tulee noin 115 astetta viileämpää verrattuna perinteisen öljykattilan savukaasuun. Erotus pystytään hyödyntämään lämmitykseen, ja piipusta vapautuu ilmaan lähinnä vesihöyryä. Vesihöyryyn kondensoituva vesi täytyy johtaa viemäriin, mutta Suomen täysin rikittömän öljyn ansiosta se neutraloituu viemäriverkostossa.

Lämmityssähköön verrattuna öljylämmityksen hiilidioksidipäästöt ovat noin puolet kevyemmät. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, millaisilla toimenpiteillä kiinteistönsä energia- ja kustannustehokkuutta parantaa. Kun öljystä jo sinällään saadaan energian suhteen lähes kaikki hyöty irti, kondenssikattilan avulla hyötysuhde nousee laskennallisesti yli sataan prosenttiin. Sillä kelpaa osallistua ilmastotalkoisiin.

 

Arto Hannula

Toiminnanjohtaja, Lämmitysenergia Yhdistys ry

www.ley.fi

 

 

 

Lue lisää

Katso kaikki