Insinööri ja voimapesäke

"Suomalaisilla talotekniikka-alan toimijoilla on hyvä syy olla ylpeitä", sanoo RIL:n toimitusjohtaja Helena Soimakallio.

Siellä missä Helena Soimakallio kulkee lasikatot saavat kyytiä. Viime vuonna hänet valittiin ensimmäisenä suomalaisena ja naisena arvostetun kansainvälisen ylintä rakennusalan akateemista tutkimusta vaalivan kattojärjestön CIB:n (International Council for Research and Innovation in Building and Construction) puheenjohtajaksi.

”CIB on hirveän inspiroiva ympäristö. Meillä on kolme prioriteettiteemaa: tietomallien käytön laajentaminen tuotantoon ja ylläpitoon, kaupungistuminen ja kestävä rakentaminen”, Soimakallio kertoo.

Soimakalliolla on menossa kymmenes vuosi Rakennusinsinöörien liitto RIL:n toimitusjohtajana. Teknisiin asioihin keskittyneestä järjestöstä on kasvanut yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka pitää julkisuudessa ääntä esimerkiksi alan koulutuksen tilasta.

Juuri nyt Soimakallion sydäntä lämmittää hiljattain julkaistu, suurin ja kaunein koskaan julkaistu ROTI-raportti (lue artikkeli sivulla 12).

”RIL voi hyvin, olen aidosti ylpeä siitä, että olemme pystyneet uudistumaan. Olemme ensimmäinen henkilöjärjestö, jossa on sähköinen suora vaali käytössä”, Soimakallio sanoo.

Monipuolisempaa keskustelua, kiitos

Soimakallio oli myös jäsen lähes nollaenergiarakentamisen säädösvalmistelun seurantaryhmässä. Asetusluonnoksiin hän suhtautuu ristiriitaisin tuntein.

”Energiatehokkuuden parantaminen on tärkeätä. Isossa kuvassa olemme varmasti menossa oikeaan suuntaan, kun käytetään järkeä eikä tingitä rakennusten terveellisyydestä ja turvallisuudesta.”

Soimakallio kuitenkin epäilee, tuleeko lopputulemasta onnistunut, kun normiohjauksella, normeja kiristämällä ja laskennallisilla keinoilla yritetään sovittaa kaikki kohteet samaan muotiin. Hän toivoo, että lähes nollaenergiarakentamiseen siirtymisaika olisi pidempi, silloin osaaminenkin ehtisi muutoksen mukaan.

”Lähes nollaenergiarakentamista koskevan keskustelun pitäisi monipuolistua ja asiantuntijoiden pitäisi yhdessä ehdottaa vaihtoehtoisia ratkaisuja sen sijaan että keskitytään taistelemaan siitä, kuka on oikeassa, kuka väärässä ja kuka pelottelee ansiokkaimmin.”

Soimakallio sanoo, että talotekniikka-alan toimijoiden sietäisi olla itsestään ylpeitä.

”Toimialan sektoreista talotekniikka on aktiivisin tutkimus- ja kehitystoiminnan tekijä suhteutettuna liikevaihtoon. Lisäksi se on Suomen rakennusalan kansainvälisin sektori, kun ottaa huomioon, miten paljon tekniikkaa viedään ulkomaille.”

Markkina odottaa ottajaansa

Soimakallio on huomannut, että talouden virkistyminen luo kaikkeen kiinteistö- ja rakennusalan toimintaan hyvän pohjavireen. Hän toivoo hyvän taloustilanteen siivittävän tervettä kilpailua alalla.

”Erottumishalua on ollut nähtävissä esimerkiksi talonrakennuspuolella, jonne on tullut uusia korjausrakentamisen konsepteja. Yhdet erottuvat hinnalla, toiset nopeudella, mutta minä olen odottanut sitä, joka haluaa erottautua laadulla.”

Perinteiset alan toimijat saavat yhä lisää haastajia PK-sektorilta. Soimakallio hoputtaa kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita mukaan digitaalisuuteen.

”Ennen kun toimialan ulkopuoliset toimijat tulevat ja kahmivat markkinan, joka digitalisuudessa odottaa, toivon että toimialamme toimijat rakentavat ne ekosysteemit ja palvelut, joissa digiratkaisuja hyödynnetään.”

Virtaa riittää

Soimakallio on lukuisten työ- ja luottamustoimiensa ohella ehtinyt esimerkiksi julkaista lukuisia tutkimuksia ja raportteja, aloittaa väitöskirjan teon sekä rakentaa muutaman talon.

”Sieluni on rakennettu niin, että tulen levottomaksi, jos minulla ei ole mitään tekemistä. Mutta kun olen ensin ollut omakotitalotyömaalla 10 tuntia, vienyt koiran lenkille ja ruokkinut lapset, ja sitten istun illalla kirjoittamaan ROTI-raporttia, tulee kyllä mieleen, että voisihan tätä vähän toisinkin jaksottaa”, Soimakallio nauraa.

Työ palkitsee tekijänsä ja Soimakallio nauttii monipuolisesta pestistään. Arkisten rutiinitehtävien lisäksi on mahtavaa saada osallistua suuriin ja vaikuttaviin asioihin.

”Onhan se aika koukuttavaa, kun vaikkapa suomalainen näkökulma menee yllättäen läpi Kiinan vara-asuntoministerin päähän, ja hän innostuu asiasta.”

KUKA?
Helena Soimakallio

  • Toimitusjohtaja Rakennusinsinöörien liitto RIL
  • DI / Rakennus- ja maanmittaustekniikan osasto / TKK
  • Juuri nyt työn alla omakotitalo, jota rakentaa miehensä kanssa pitkästä tavarasta Helsingin Myllypuroon. Lämmitysmuodoksi valikoitui kaukolämpö ja ilmalämpöpumppu.
  • Perheeseen kuuluu mies, 15- ja 17-vuotiaat lapset sekä lapinkoira, joka pitää huolen riittävästä liikunnasta.
  • Himolukija. Eniten kuluu historiasta kertovia kirjoja, elämäkertoja ja tiedettä popularisoivia teoksia.

 

Lue lisää

Katso kaikki