Hallitus unohti biopolttoöljyn

Suomessa pientalojen öljylämmitys aiheuttaa fossiilisista hiilidioksidipäästöistä vain noin kaksi prosenttia.

 

Suomessa pientalojen öljylämmitys aiheuttaa fossiilisista hiilidioksidipäästöistä vain noin kaksi prosenttia. Öljylämmitystä käytetään arviolta 130 000–150 000 omakotitalossa, joista se noin 30 000 talossa yhdistyy hybridinä esimerkiksi ilmavesilämpöpumppuun. Yhdistelmä kuormittaa ympäristöä ja sähköverkkoa hyvin vähän.

Öljylämmityksen energiatehokkuutta edistävän Höylä-sopimuksen tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus Suomen öljylämmityskiinteistöissä 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Höylän vapaaehtoisuuteen perustuvilla toimintaohjeilla on saavutettu 2,4 terawattitunnin säästöt, jotka muuten olisivat jääneet 0,72 terawattituntiin. Uusi hallitusohjelma haluaa kuitenkin luopua öljylämmityksestä kokonaan.

Öljylämmityksestä luopuminen tarkoittaa kunnille miljoonainvestointeja. Öljylämmitteisen koulun siirtäminen maalämpöön maksaa satoja tuhansia euroja. Suoraan sähköön tai maalämpöön siirtyvään öljylämmitteiseen kiinteistöön tarvitaan lähes aina suurempi sähköliittymä. Vanhoissa taloissa saattaa mennä vaihtoon koko sulaketaulu, eikä kaapelointikaan välttämättä riitä.

1980-lukua vanhemmilla alueilla voidaan joutua uusimaan ison alueen sähköverkko ja aluemuuntajat. Ja esimerkiksi soraharjuille maalämpöä ei voi asentaa lainkaan.

Öljylämmityksen infrastruktuuri kannattaisikin hyödyntää biolämmitysöljyn käyttöön. Edellinen eduskunta sääti huhtikuussa 2019 biopolttoöljyn kolmen prosentin jakeluvelvoitteen kevyeen polttoöljyyn vuodesta 2021 alkaen. Nyt uusi hallitusohjelma tuo markkinoille epävarmuuden: kannattaako huonokuntoistakaan öljykattilaa uusia, kun sen käyttäminen kohta kielletään?

Sähkökään ei ole päästötöntä, ja on iso riski rakentaa energiainfrastruktuuri sähkön varaan. Tuulimyllyt eivät pakkasella pyöri, Olkiluoto odottaa edelleen valmistumistaan eikä edes takkoja pienhiukkasten pelossa enää entiseen tapaan rakenneta pientalojen lisälämmönlähteiksi. Tilanne muistuttaa hysteriaa.

Peräänkuulutan poliitikoilta öljylämmityksen suhteen pitkäjänteistä ajattelua sosialismia muistuttavan määräilyn sijaan. Panostetaan biopolttoöljyyn ja säilytetään öljylämmityksen kriisivalmius, huoltovarmuus ja lähes sadan prosentin hyötysuhde. Vaalitaan öljylämmitysalan ammattitaitoa.

Ja käytetään täällä valmistettu biopolttoöljy ensin suomalaisiin kiinteistöihin. Myöhemmin siitä voi syntyä erinomainen vientituote.

 

Arto Hannula

Toiminnanjohtaja, Lämmitysenergia Yhdistys ry

www.ley.fi

 

 

 

Lue lisää

Katso kaikki