Firma kuntoon, Ari Lehtoranta

Caverion ei ole ensimmäinen yritys, jonka huonon tuloskunnon lääkintään Ari Lehtorannalla on resepti.

Kun yrityksellä menee tarpeeksi huonosti, juhlapuheiden aika on ohi. Caverionin uusi toimitusjohtaja Ari Lehtoranta sanoo, että yhtiön riman alitus on niin valtava, että markkinat, asiakkaat ja osakkaat ovat ansainneet kuulla totuuden kaikesta.

”Haasteemme liittyvät ennen kaikkea projektitoimintaan. Isoin ongelma on ollut liiallinen kasvuhakuisuus”, Lehtoranta kertoo.

Caverionissa on Lehtorannan mukaan unohtunut, että palveluliiketoiminta on sidoksissa ihmisiin. Projektia ei voi myydä, jos sille ei ole tekijöitä. Pahimmillaan projekti on aloitettu ennen kuin asiakkaan kanssa tehtävä sopimus on ollut valmis. Löystymistä oli tapahtunut projektinhallintakulttuurissa ylimpään johtoon asti.

”Hintakilpailu on kovaa ja raadollista koko alalla. On käsittämätöntä, että vaikka markkinat lähtevät nousuun, hintakilpailu vain kovenee. Hirvittävän matalalla katteella tehdään ison riskin projekteja.”

Lopputuloksena Caverionin tulos vuonna 2016 oli pakkasella 40,8 miljoonaa euroa ja alaskirjauksia tehtiin 59 miljoonan euron edestä. Ja jos uutiset eivät olleet tarpeeksi synkkiä, helmikuun alussa saatiin tietää, että Caverion Suomen toimitusjohtajana toiminutta johtoryhmän jäsentä Jarno Hacklinia syytetään lahjonnasta.

”Tämä on pidemmän ajan tapaus, jossa Caverion on ollut yhtenä monista firmoista mukana. Jarno Hacklinin on hyväksynyt muutaman laskun prosessissa, joka on alkanut jo vuosia ennen häntä. Tutkin tapauksen ja totesin, että hän ei ole tehnyt mitään rikollista tai laitonta.”

Nykyisin Hacklin on Caverionin projektiliiketoiminnan johtaja ja nauttii Lehtorannan täyttä luottamusta.

Kohujen keskellä

Lehtorannalla on kokemusta huonon projektiliiketoiminnan korjaamisesta esimerkiksi Kone Oyj:n Keski- ja Pohjois-Euroopan liiketoimintojen johtajana. Tammikuussa alkaneeseen pestiinsä Lehtoranta siirtyi Nokia Renkainen toimitusjohtajan paikalta. Sielläkin rupeama alkoi tulosvaroituksen merkeissä ja soppa vain sakeni, kun rengastestikohu alkoi.

Lehtoranta sanoo, että sakka pääsee pulpahtamaan pintaan nykyisin aivan eri tavalla kuin ennen. Rehellisyydelle ei ole vaihtoehtoja.

”Jo rengastekstikohun aikaan olin aivan varma, että kohuja tulee kaikilta teollisuuden aloilta. Vanhat synnit tulevat esiin jokaisesta firmasta joko niin, että ne paljastetaan itse tai joku muu paljastaa ne. Tänä päivänä ei ole kysymys, jäätkö kiinni vai et. Kysymys on, milloin jäät kiinni.”

Lahjonta kuuluu Lehtorannan mukaan rakennusalalla taakse jääneeseen aikaan.

Tekeillä suuri muutos

Lehtoranta korostaa, että Caverionilla on myös paljon onnistumisia. Esimerkiksi Suomessa on tehty hyvää työtä. Ongelmia on ollut varsinkin Saksan ja Ruotsin Teollisuus-divisioonissa.

Ajatus tarttumisesta Caverionin toimitusjohtajan tehtävään heräsi Lehtorannan toimiessa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

”Kyllä me hallituksessa epäonnistuimme, kun tilanne pääsi tällaiseksi, se on ihan selvä. Meillä oli ollut uuden toimitusjohtajan haku päällä jo useita kuukausia, ja kesällä sitten tulin siihen päätökseen, että otan vastuun. Tässä on erinomaisia mahdollisuuksia tehdä todella iso muutos.”

Vaikka takana on melkoinen vuoden aloitus, Lehtoranta kertoo olevansa helpottunut, kun on vihdoin saanut kääriä hihansa ja tarttua toimeen. Miehen ydinosaaminen projektien hallinnassa pääsi käyttöön välittömästi. Hän esimerkiksi osallistuu itse viikoittain tarjousten hyväksyntään ja pitää huolen, että projektit hinnoitellaan oikein.

Lehtoranta on vakuuttunut, että hyviä uutisia alkaa tulla jo tämän vuoden aikana ja vuoden päästä taloustilanne on jo parempi, vaikka huonosti myydyt hankkeet rasittavatkin vielä tulosta.

”Jos tässä samaan aikaan olisi vielä yleinen talouskriisi päällä, meillä olisi tekemistä vielä enemmän. Onneksi ongelmamme ovat aika sisäsiittoisia ja siksi ne on helpompi korjata.”

KUKA?

  • Ari Lehtoranta
  • Toimitusjohtaja Caverion Oyj
  • Sähkötekniikan DI / TKK
  • Aloitti 24 vuotta kestäneen kansainvälisen uransa Nokian verkkoliiketoiminnassa toisen vuosikurssin opiskelijana vuonna 1985.
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja 23-, 20- ja 15-vuotiaat lapset.
  • Asuu omakotitalossa Espoossa.
  • Innokas saunoja. On saunonut joka päivä 1.2.1999 jälkeen.
  • Kuntoliikunta pitää huolen jaksamisesta. Suosikkilajeja kuntopiirijumppa, golf ja pyöräily.
  • Syksyisin käy metsällä.

Teksti ja kuva Minna Kärkkäinen

Lue lisää

Katso kaikki