Digiturvan tärkeys on selvä – Mutta voiko tietosuoja olla joskus liian tiukka?

Kuva: Juha Törmälä

Mitä tapahtuisi, jos vaikkapa yksityisviestimme hakkeroitaisiin ja vietäisiin avoimesti nettiin kaikkien luettaviksi? Psykoterapiakeskus Vastaamon tapauksen kohdalla näimme, miten ihmistä voi henkilökohtaisten tietojen avulla uhata ja kiristää. Verkkorikolliset murtautuivat Vastaamon tietokantaan, ja kymmenien tuhansien suomalaisten potilastiedot päätyivät vääriin käsiin (Yle 2021).

Digiturvan tärkeys on siis selvä – ja sitä käsittelemme myös uusimmassa Talotekniikka-lehden turvallisuusteemaisessa numerossa. Mutta voiko tietosuoja olla joskus liian tiukka?

Haastattelin uuteen lehteen Vilpen toimitusjohtaja Tuomas Saikkosta ja RT:n projektipäällikkö Ari Järvistä. Kumpikin puhui haastattelussa rakennuksista saatavan datan merkityksellisyydestä. Saikkonen arveli, että tulevaisuudessa meitä hirvittää, miten vähän olemassa olevista ja uusista valmistuvista kohteista löytyy dataa. ”Kymmenen vuoden päästä meillä tulee olemaan paljon enemmän sensoriteknologiaa, jolla voidaan tehdä laadunvarmistusta ja pidentää kohteiden käyttöikiä. Mutta tämä tarvitsee ihan uudenlaista ajattelutapaa meidän alalla”, Saikkonen sanoi.

Uudenlaisen ajattelutavan lisäksi tarvitaan myös lupa kerätä itse data. Järvinen nosti haastattelussa esiin tietoturvan asettamat rajoitteet rakennetun ympäristön mittaustiedon keräämiselle ja käsittelylle: miten teemme järkeviä energiaratkaisuja, jos emme voi kerätä trendejä esimerkiksi rakennuksien käyttäytymisestä eri lämpötila- ja kosteusolosuhteissa? Tietosuojaan olisi Järvisen mielestä hyvä saada oikeusperusteet talotekniikan automaation mittaustietojen käsittelylle. ”Nyt pitää vedota kiinteistön omistajan oikeutettuun etuun. Mutta kun oikeutus ei ole lain tasoinen, siitä tulee omat harminsa”, Järvinen sanoi.

Digiturvan lisäksi käsittelemme uudessa Talotekniikka-lehdessä työ-, palo- ja terveysturvallisuutta. Tämän myötä Talotekniikka-lehti siirtyy joulunviettoon, sillä seuraavan numeron ilmestymisen aikaan elämme jo vuoden 2023 helmikuuta. Turvallisen onnellista uutta vuotta juuri sinulle, lukijamme.

Piritta Porthan
Päätoimittaja

Lue lisää

Katso kaikki