Asenteella maailmalle

Sampsa Ratia vie maailmalle kohisten kasvavaa suomalaisyritystä.

Uuden karheassa toimistotilassa kaikuu vielä, sillä kaikki tavarat eivät ole löytäneet paikoilleen. Violetteja juhlavaloja pystytetään, sillä tänä iltana kiinteistöjen energiatehokkuudesta liiketoimintansa ammentava LeaseGreen juhlii uusien tilojensa tupaantuliaisia. Kasvuvauhti on ollut hurja ja työntekijöitä on tullut taloon siihen malliin, että vanhat toimitilat on pitänyt tuplata.

Vasta viikko sitten yrityksen kansainvälisen liiketoiminnan johtajaksi nimitetty Sampsa Ratia on ehtinyt jo käydä yksillä ulkomaisilla messuilla. Yrityksen dynaaminen työtapa ja kasvuhenkinen asenne eivät tulleet hänelle yllätyksenä.

”Täällä on töissä kehityshaluisia ihmisiä. Nuoruus näkyy siinä, että ollaan halukkaita kokeilemaan uusia asioita. Täällä ei niinkään mennä ennalta kokeillun sapluunan mukaisesti”, Ratia kertoo.

Kansainvälisyys tulee Ratialle luonnostaan, sillä hän asui nuorena seitsemän vuotta Yhdysvalloissa. Muutettuaan Suomeen hän kävi kansainvälistä koulua. Kansainvälisyys tuo työhön eri kieliä ja kulttuureja, toimintatapoja ja paljon reissaamista. Nykyisessä työssä noin puolet ajasta kuluu ulkomailla.

Ratialle matkustaminen ei ole työn suola, vaan ihmiset, joita hän matkoillaan tapaa. Häntä kiehtoo mahdollisuus viedä suomalaisia innovaatioita maailmalle ja pyrkimys rakentaa LeaseGreenista hieno suomalainen tarina muiden rinnalle.

Miksi ei?

Ratian toimenkuvaan kuuluu tarkastella kiinteistöalaa kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta. Heille kiinteistö on yksi varallisuuslaji muiden joukossa. ”Autamme kiinteistösijoittajia ja omistajia saamaan paremman tuoton kiinteistöistään”, Ratia tiivistää.

Parempi tuotto syntyy energiatehokkuudesta ja paremmista sisäolosuhteista. Energiatehokkuus pienentää energialaskua ja samalla kuntoon laitettu sisäilmasto takaa, että vuokralaiset viihtyvät tiloissaan. Kun kiinteistö on haluttu, siitä voi pyytää parempaa vuokraa. Samalla kun energiatehokkuus ja sisäilma rassataan kuntoon, tehdään myös muita korjauksia ja kiinteistöjen korjausvelka supistuu.

Ratia sanoo, että energiatehokkuusajattelu ja tavoite pienentää hiilijalanjälkeä ovat lyöneet itsensä läpi kaikkialla. On oikeastaan harvinaista, ettei kiinteistösijoittajalla ole suunnitelmaa näiden suhteen. Mitä suurempi kansainvälinen peluri kyseessä, sitä todennäköisempää on, että sillä on yhtiön sisäisiä säännöstöjä, jotka esimerkiksi edellyttävät, että kaikki yksiköt toimivat ympäristöystävällisesti ja eettisesti.

”Suurimpia kynnyksiä tässä on ollut investoinnin tekeminen. Vaatii paljon pääomaa heti alkuun lähteä parantamaan energiatehokkuutta. Tähän LeaseGreenin rahoitusmalli tuo ratkaisun. Asiakas saa heti alusta asti säästöä enemmän kuin me laskutamme. Kaikki toimenpiteet tehdään aina tuottavasti asiakkaan voittoa maksimoiden.”

Poikkeuksena moniin muihin energiatehokkuusprojekteja tekeviin yrityksiin LeaseGreen myy projektit aina pakettina suunnittelusta ylläpitoon, esimerkiksi irrallista suunnitteluvaihetta ei ole kaupan.

”Ideana on avaimet käteen, eli suunnittelusta päädymme rakennuttamisen kautta hallinnoimaan kohdetta, ja varmistamme, että se kukkuu niin kuin pitääkin.”

Kansainvälistä sijoittajaa kiinnostaa teknisiä härveleitä enemmän projektin riskittömyys: se halutaan viedä läpi ilman että asiakkaat häiriintyvät kiinteistössä. Toinen kiinnostuksen kohde on, kuinka nopeasti sijoittaja saa tuottoa sijoittamalleen rahalle.

Maailma kutsuu

LeaseGreen on jo aloittanut toiminnan Ruotsissa, ja tarkoitus on levittää energiatehokkuuden ilosanomaa myös manner-Eurooppaan – noin aluksi. Yksi sysäys kohti kansainvälistymistä oli asiakkailta tullut toive voida toteuttaa vastaavanlaisia projekteja muuallakin kuin Suomessa, onhan kiinteistösijoittaminen kansainvälinen laji.

Puhtaasti kansainvälisten asioiden parissa työskentelee tällä hetkellä kaksi ihmistä. ”Kansainvälistyminen on ennen kaikkea tiimityötä, en ainakaan itse jättäisi yhtään mitään yhden miehen varaan, se on aika vanhanaikaista ajattelua. Siinä on iso ero, toimiiko yritys vain suomessa, vai toimiiko se kansainvälisesti. Se muuttaa yrityksen dynamiikkaa”, Ratia sanoo.

KUKA?

  • Sampsa Ratia
  • KTM, Helsingin kauppakorkeakoulu, kansainvälinen liiketoiminta.
  • Asuu Helsingissä 1890-luvulla rakennetussa kerrostalossa.
  • Perheeseen kuuluu vaimo, kolme poikaa ja koira. Pojat pitävät huolen, että elämä ei ole tylsää.
  • Harrastaa kuntoilua, golfia ja veneilyä.
  • Arvostaa nukkumista. ”Sen merkitystä hyviin suorituksiin aliarvostetaan liikaa. Yritän panostaa siihen mahdollisimman paljon.”

Teksti ja kuva: Minna Kärkkäinen

Lue lisää

Katso kaikki