Alustatalous tulee suunnittelualalle

Globaalit verkostot ja automatisointi mullistavat myös suunnittelupalvelut.

Globaalit verkostot ja automatisointi eivät merkitse murrosta pelkästään valmistavassa teollisuudessa. Tulevaisuudessa ne mullistavat myös suunnittelupalvelut. Ala polarisoituu: menestyjät menestyvät entistä enemmän ja osa tehtävistä katoaa. Rohkea uudistuminen on hengissä selviämisen ehto.

Myös suunnitteluala polarisoituu, kun yhä suurempi osa tehtävistä voidaan automatisoida, ulkoistaa tai siirtää tehtäväksi halvempien kustannusten maissa. Samalla huippuosaajat tuottavat digitaalisten alustojen kautta enemmän lisäarvoa yhä laajemmalle joukolle ihmisiä.

Nykyisin jo suunnittelualalla on lukuisia 5-10 henkeä työllistäviä niche-toimijoita, jotka ovat omassa segmentissään maailman parhaita. Näillä huippuosaajilla ei välttämättä enää ole tarvetta kuulua suureen toimistoon. On muitakin tapoja päästä mukaan suuriin projekteihin.

Mitä pidemmälle erilaiset digitaaliset alustat kehittyvät, sitä helpommin yksittäiset suunnittelijatähdet voivat laajentaa tiimiänsä projektien ja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Myös asiakkaiden valmius maksaa brändin ja ison toimijan prosessien tuomasta laatutakuusta heikkenee koko ajan. Suuretkaan toimijat eivät siis voi jättää muutosta huomioimatta. Kaikkien on uudistuttava.

Meidän pitää kysyä itseltämme voisimmeko me olla se uusi alusta, joka mahdollistaa seuraavan tehokkuusloikan? Jos vastaat kieltävästi, voit olla jo sukupuuton partaalla.

Kirjoittaja on Pöyry Finland Oy:n toimitusjohtaja Juuso Pajunen ja teksti on julkaistu Teknologiateollisuuden Toimitusjohtajablogissa.

Lue lisää

Katso kaikki