Taloyhtiö voi säästää korjauskustannuksia suunnitelmallisella ja oikein ajoitetulla korjaamisella
Kiinteistön hoitaminen ja kunnossapito vaatii pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta ja asiantuntijuutta.
Taloussanomat julkaisi 16.6.2019 artikkelin, jossa kerrottiin helsinkiläisestä taloyhtiöstä, missä putkiremontin korjauskustannukset olivat asukkaiden viivyttelyjen vuoksi nousseet jopa 50 prosentilla. Ongelmat olivat päässeet kasaantumaan taloyhtiön valitettavan sota-aikaan viittaavan historian mutta myös taloyhtiön toimimattomuuden ja kustannuksia karttavan toiminnan vuoksi.
Toisin kuitenkin kävi, sillä linjasaneerauksen pitkittäminen nosti hintoja tavanomaista korkeammalle.
Ennakoivan kunnossapidon konsultointia
Kiinteistön hoitaminen ja kunnossapito vaatii pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta ja asiantuntijuutta. Se sisältää konkreettisia toimenpiteitä kiinteistön mahdollisimman taloudelliselle ylläpidolle mahdollistaen samalla rakennuksen terveellisyyden, turvallisuuden, viihtyisyyden sekä ekologisuuden.
Asia tulee ottaa vakavasti, sillä suurin osa kansallisvarallisuudestamme on rakennetussa ympäristössämme ja erityisesti kiinteistöissä. Tähän tarpeeseen on onneksi viime vuosina herätty.
”Se on erinomainen edistysaskel, sillä ilman ennakoivaa kunnossapidon konsultointia ja järkeviä toimenpiteitä jätetään useita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tekemättä niiden kustannusten takia, vaikka korjaus myöhemmin tulee paljon kalliimmaksi, kuten tässä helsinkiläisen taloyhtiön tapauksessa voitiin huomata”, kertoo Tekninen päällikkö Serge Skorin Raksystems Insinööritoimisto Oy:ltä.
”Suunnitelmallisella ja oikein ajoitetulla korjaamisella taloyhtiö voi säästää tavallisesti jopa 30 prosenttia korjauskustannuksista. Ennakoiva kiinteistönpito vastaa myös kestävän kehityksen vaatimuksiin, mihin onneksi nykyään yhä enemmän kiinnitetään huomiota.”
Jatkuva kiinteistöistä huolehtiminen on taloudellisempaa kuin massiiviset, kerralla suoritetut korjaukset. Parhaan taloudellisen tuloksen saamiseksi on tärkeää ajoittaa isot korjaukset kiinteistön elinkaaren oikeaan vaiheeseen.
Vain pitkäjänteisellä ja asiantuntevalla kiinteistön elinkaaren seurannalla tämä on mahdollista. Tämän tueksi on kehitetty useita työtä helpottavia konsultti- ja asiantuntijapalveluita, kuten kuntoarviot ja PTS, kuntotutkimukset sekä Kiinteistöstrategia.
Avaimet oikeaoppiseen kiinteistön yläpitoon
Talot tulee olla suunniteltu, rakennettu ja hoidettu kestämään ihmisiän. Kestävän ja terveen kiinteistön perustus luodaan jo rakennusta suunniteltaessa sekä rakennustyömaalla, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa jo asutun kiinteistön kurssia.
”Asiantunteva isännöitsijä ja kiinteistön huoltoyhtiö sekä taloyhtiön hallituksen ja osakkaiden oma aktiivisuus ovat yhdessä ammattimaisen konsulttiyrityksen kanssa avaimet pitkäikäiseen ja taloudellisesti järkevään kiinteistöön. Isännöitsijä tuntee alan ja hallinnoimansa kiinteistöt, joten hänen ohjeitaan on hyvä kuunnella,” Skorin sanoo.
Kiinteistön pitkä käyttöikä edellyttää sen säännöllistä huoltoa ja ennaltaehkäisevää korjaamista. Teknisen asiantuntijan säännöllisesti laatimien kiinteistön eri osa-alueiden kunnon selvitysten avulla voidaan suunnitella kiinteistön huolto, hoito ja kunnossapito sekä tulevat korjaustoimenpiteet.
Kauaskantoisella ajattelutavalla saneeraukset voidaan tahdittaa teknisesti ja taloudellisesti järkevimmin, sillä hankkeen ajoituksella on kokonaiskustannusten kannalta merkittävä rooli. Keskeisintä on saavuttaa suunnitelmallinen toiminta. Tämä mahdollistaa keskittymisen eri ratkaisujen etsimiseen, kilpailuttamiseen ja kiinteistön omistajien taloustilanteen huomioimisen maailman politiikkaa unohtamatta.