Hyvää sisäilmaa takuulla
Talotekniikka-alan kannalta on hienoa, että sisäilmaongelmat ovat lähes säännöllisesti tapetilla.
Talotekniikka-alan kannalta on hienoa, että sisäilmaongelmat ovat lähes säännöllisesti tapetilla.
Ikävää on vain se, että useimmiten kyse on sisäilmaongelmista, homekouluista ja huonon sisäilman vuoksi sairastuneista. Voisimmeko alan tehdä tälle jotakin?
Enervent on ottanut rohkean lähestymistavan ja muuttaa koko yrityksen konseptin valmistavasta teollisuudesta palveluliiketoimintaan. Porvoossa valmistetaan jatkossakin kotimaisia ilmanvaihtokoneita, mutta enenevässä määrin he pyrkivät ratkaisemaan asiakkaan toiveen hyvästä sisäilman laadusta kokonaisuus huomioiden.
Myös kunnat ja kaupungit ovat havahtuneet yhä jatkuvien ongelmien laajuuteen ja ovat ryhtyneet tosissaan panostamaan muun muassa koulujen sisäilmasaneerauksiin. Tärkeää olisi, että samalla kun vanhoja kouluja korjataan, pitäisi uudet koulut suunnitella ja rakentaa niin, ettei sama toistuisi vuodesta toiseen. Laatua osataan ja voidaan tehdä, kun niin päätetään. Talotekniikka ja ilmanvaihto eivät kuitenkaan ole ainoat syylliset huonoon ilmanlaatuun, saati home- ja kosteusongelmiin. Usein syytä löytyy niin rakenteista kuin ylläpitokulttuuristakin.
Itse törmäsin uudenlaiseen sisäilmaongelmaan ostaessani uusia huonekaluja. Uusi sohvakalusto olohuoneessa ja uudet lipastot makuuhuoneessa emittoivat niin paljon huuruja, että jouduin omassa kodissani evakkoon. En voi syyttää ilmanvaihtoa, ainoastaan itseäni. Toisaalta esimerkki oli opettavainen ja kertoi, kuinka puskista ongelmat voivat tulla ja yllättää jopa vilpittömimmänkin toimijan. Ei minullakaan ollut tarkoitus sairastuttaa itseäni, kun ryhdyin sisustamaan kotiani. Harva rakentaja tai suunnittelijakaan haluaa lapsilleen homekoulun, silti niitä on. Hyvällä yhteistyöllä, kommunikoinnilla ja innovatiivisuudella voimme kuitenkin eliminoida ison osan ongelmista.
Heikki Heikkonen, päätoimittaja