LVI-Trio Oy

 

trio_martti_saarnio_lowres

 

Suomen suurimpiin LVI-alan perheyrityksiin lukeutuvassa Triossa on aloittanut uutena toimitusjohtajana Martti Saarnio. Saarnion nimityksen myötä yrityksen pitkäaikainen toimitusjohtaja Markku Kauhanen on siirtynyt hallituksen puheenjohtajaksi.

Kuluvana vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävän Trion omistuspohjaa on myös uudistettu: osakkaiksi on nostettu joukko nuoremman sukupolven triolaisia.

Kun 17-vuotias, ujo ammattikoululainen aikanaan aloitti työharjoittelun Triossa, ei hänellä ollut aavistustakaan, että kolme vuosikymmentä myöhemmin hän olisi yrityksen tuore toimitusjohtaja.

Uudessa tehtävässään Martti Saarnio (44) keskittyy uudistamaan juuri 30-vuotisjuhliaan viettänyttä Trioa. Tavoitteena on saada yhä suurempi pala korjausrakentamisen kakusta panostamalla inhimilliseen tekijään. Saarnion johdolla on jo uudistettu yhtiön omistuspohjaa, selkiytetty henkilöstön työrooleja ja uudistettu brändiä. Näköpiirissä on sekä kasvua että uusia rekrytointeja.

Martti Saarnio lienee Euroopan intohimoisin putkimies. Hän muistaa kirkkaasti hetken, jona liekki leimahti.

”Olin 13-vuotias, kun meillä kävi kotona putkimies ja näin ensikertaa kaasupillin. En ollut koskaan nähnyt mitään niin makeeta”.

Vuonna 1986 Martti oli parhaillaan opiskelemassa putkimieheksi, kun kaverukset Markku Kauhanen, Harri Simolin ja Kalervo Nerg perustivat Trion täyden palvelun putkiliikkeeksi. Vuonna 1988 Triossa aloittanut Saarnio eteni ensin putkimiehestä työmaamestariksi ja lopulta työnjohtajaksi isoihin urakoihin.

Kun hänet 1997 kutsuttiin yrityksen omistajaksi, seurasi ”mieletön henkilökohtaisen kasvun aika”, jolloin Saarnio löysi intohimon rinnalle kokonaisnäkemyksen. Samaan aikaan Trio kasvoi korjausrakentamiseen erikoistuneeksi rakennusliikkeeksi, joka tarjoaa remontteja aina putki- ja sähkötöistä maarakentamiseen ja pintaremontointiin.

 

Vaikeuksia on ollut ja ne ovat vahvistaneet

Kun Kauppalehti nimesi Trion vuonna 2013 menestyjäyritykseksi, taustalla oli rankka yritysosto, joka pakotti kaikki yksiköt itsenäiseen tulosvastuullisuuteen. Saarnio joutui saneeraamaan liikevaihdoltaan 800 000 euron yksikkönsä neljäsosaan entisestä. Pakon edessä perheyrityksen kasvua rajoittaneet toimintatavat kuitenkin väistyivät.

”Kun ihmisille annettiin tilaa, löytyi yllättävää potentiaalia ja tulos hyppäsi uudelle tasolle,” Saarnio innostuu.

Nyt Trio on Suomen suurimpia LVI-alan perheyrityksiä. Konsernin liikevaihto vuonna 2016 on jo 18 miljoonaa euroa. Kasvua on tullut vuoden 2013 jälkeen 120 prosenttia. Samaan aikaan henkilöstömäärä on noussut 60 työntekijästä 108 työntekijään.

Trion yrityskulttuurissa pidetään tärkeänä ymmärtää elämää: remonttia tekevät aina ihmiset, ja ihmisten tarpeita varten.

”Toinen toisensa kunnioittamiseen uskon todella paljon. Ja henkilökohtainen kanssakäyminen on tässä ajassa äärettömän tärkeää,” Saarnio linjaa.

 

Lue lisää

Katso kaikki