Valvonta putosi määräysten kelkasta jo vuonna 1987

”Suomalaiset viranomaiset suoltavat uusia määräyksiä ja ohjeita vauhdilla, joka pudottaa kentällä tapahtuvan valvonnan auttamatta kelkasta”, sanoi Oras Oy:n Rauman tehtaan johtaja Risto Saarisalo LVI-aikakauslehdessä 1/1987.

Muualla maailmassa viranomiaset kuuntelivat hänen mukaansa valmistajia määräysten laadintavaiheessa paremmin kuin meillä.

”Kaikkein ikävintä on kuitenkin se, että markkinoilla häärii kaikista määräyksistä huolimatta piraattivalmistajia, joita kukaan ei ehdi valvoa”, Saarisalo murehtii.

Kaikkien kuntien tarkastusviranomaiset eivät olleet yhtä tiukkoja edes kultaisella 1980-luvulla.

”Viranomaiset ja kuluttajat suhtatuvat hanaan tai suihkuun kokonaisuutena. Jos kuitenkin paikallistason valvonta on löysää, joku laitteen kokoaja voi haalia osia sieltä täältä. Yksi piraattivalmistajan kelvoton osa voi tehdä tuotteesta toimimattoman. Vastuut kaatuvat meidän niskaamme.”

Saarisalon mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on liikaa sanelu- ja holhousmentaliteettia.

”Suomalaisten virkamiesten viaksi on laskettava sekin, että he yhä lainaavat määräyksiä muista Pohjoismaista asiaan sen syvällisemmin paneutumatta.”

Vuonna 1987 tyyppihyväksyntä oli Suomessa vapaaehtoista, joskin Pohjoismaiden kesken oli sovittu siihen liittyvistä pelisäännöistä.

”Käytännössä yhteisesti sovittu asia kaadetaan tempuilla, joiden ainoa tarkoitus on suojella oman maan valmistajia ulkomaisen yrityksen kilpailulta”, Saarisalo kommentoi.

Kuvassa: Suunnittelijan atk-välineet. LVI-aikakauslehdessä mainostettiin akustisen suunnittelun opasta, jonka mukana sai kätevälle lerppu-levykkeelle tallennetun ilmastointimelun mitoitusohjelman.

Lue lisää

Katso kaikki