Miten asentajilla ja suunnittelijoilla menee?

Kentältä on asentajien suunnalta kuulunut omiin korviini jo pitkän aikaa kommentteja siitä, ettei suunnittelijoiden ja asentajien välinen yhteistyö toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuva: Juha Törmälä

Asentajat joutuvat tekemään detaljitason suunnitteluratkaisuja työmailla, koska suunnittelussa ei ole huomioitu asennettavuutta. Malleista puuttuu useita tilaa vaativia elementtejä, eikä niissä huomioida useita asennuksen kannalta olennaisia asioita. Näin kirjoitetaan Building 2030: Esivalmistusta tukeva suunnitteluautomaatio -tutkimusraportissa. Raportissa ehdotetaan, että suunnittelutoimistot palkkaisivat asentajia detaljoijiksi: ”Yhteistoiminnallisissa hankkeissa voisi järjestää osallistuville asentajille tietomallikoulutusta ja osallistaa heidät suoraan suunnittelu- ja yhteensovitustyöhön.”

Kentältä on asentajien suunnalta kuulunut omiin korviini jo pitkän aikaa kommentteja siitä, ettei suunnittelijoiden ja asentajien välinen yhteistyö toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Mitä asialle voisi tehdä? Olisiko asentajille ja suunnittelijoille hyödyksi ymmärtää paremmin toistensa työtä?

Päätimme Talotekniikka-lehden, Granlundin ja Suomen LVI-liiton kanssa kantaa kortemme kekoon. Järjestimme projektin, jossa Vuoden LVI-asentaja Mika Malassu ja Vuoden LVI-suunnittelija Eveliina Vesalainen tutustuivat toistensa työhön. Kiitos myös Saipulle, joka järjesti tutustumisen Kilon koulun ja päiväkodin työmaalla. Uusimman Talotekniikka-lehden kannessa näet Vesalaisen hitsaamassa – ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen.

Seurasin tutustumisia sekä haastattelin Malassua ja Vesalaista. Vesalainen tiesi kertoa haastattelussa, ettei suunnittelijoilla ole kovin hyvä maine asentajien keskuudessa: ”Sehän on se perinteinen ajattelutapa, että suunnittelija ja asentaja lähestulkoon vihaavat toisiaan”. Malassu taas sanoi, että ”välillä tuntuu, että suunnittelijoiden maalaisjärki jää jonnekin, ja he ajattelevat, että hoitakaa työmaalla”.

Malassun ja Vesalaisen haastatteluissa nousi esiin erityisesti kaksi isoa ongelmaa: suunnitelmiin varattu riittämätön asennustila sekä muutossuunnitteluun liittyvä liian hidas viestinvaihto asentajien ja suunnittelijoiden välillä. Mitä muuta? Sen voit lukea uusimmasta Talotekniikka-lehdestä.

Lue lisää

Katso kaikki