Kesä kolkuttelee – Riittääkö jäähdytys?

 

Kirjoitin huhtikuun Talotekniikka-lehdessä naisten ja miesten välisestä palkkaerosta, joka ilmeni RILin jäsenkyselyssä. Naisten palkat olivat kyselyn mukaan miesten palkkoja pienempiä kaikissa toimiasemissa. Tein jutusta päivityksen Linkediniin, jossa se herätti paljon kiinnostusta.

Glamoxin toimitusjohtaja Teemu Kuusinen kommentoi päivitystä Linkedinissä näin: ”Meidän, jotka voimme asiaan vaikuttaa, pitää taistella palkkatasa-arvon puolesta. Se ei tarkoita samaa liksaa kaikille vaan sitä että selittämättömiä palkkaeroja ei ole”. Juttumme haastateltava Henriikka Hellström taas kysyi Linkedin-yhteisöltä palkkaeron syytä: ”Mikä on syy? Ja kuinka tätä selitetään yrityksissä?”

Niin: Mikä on syy? Miten on mahdollista, ettei palkkatasa-arvo vieläkään toteudu?

Kysyin asiasta myös elinkeinoministeri Mika Lintilältä, jota haastattelin työ- ja elinkeinoministeriössä pääsiäisen alla. Voit lukea Lintilän ajatuksia palkkatasa-arvosta – ja esimerkiksi Ukrainan jälleenrakentamisesta 18.5. ilmestyvästä Talotekniikka-lehden numerosta 4/2022.

Lehden teemoina ovat jäähdytys ja kylmätekniikka. Suomessa on perinteisesti vitsailtu Suomen lyhyestä, mutta vähälumisesta kesästä. Nyt kun takana on kotimaan kesien ”käristyskupolien” kuumentamia koteja, vitsi ei enää oikein toimi. Finvacin mukaan: Suomen ilmasto on lämmennyt globaalin ilmastonmuutoksen seurauksena noin kaksi astetta viimeisen sadan vuoden aikana. Lisäksi ääri-ilmiöt ovat ilmastonmuutoksen myötä yleistyneet, mikä tarkoittaa Suomessa lämpimien sääjaksojen pitenemistä.

Aalto-yliopistossa työskentelevän Juha Jokisalon mukaan Suomessa on totuttu siihen, ettei kukaan kuole asunnossaan kylmyyteen. ”Jos niin tapahtuisi, siitä nousisi varmasti hyvin vakavaa keskustelua”, hän sanoo Talotekniikan 4/2022 teemajutussa. Mutta entäpä helle? Jokisalo muistuttaa THL:n tilastosta: vuonna 2018 ilmeni 380 ennenaikaista kuolemaa helteiden takia.

 

Piritta Porthan, Talotekniikka-lehden päätoimittaja

Lue lisää

Katso kaikki