Euroopan ensimmäinen antibakteerinen tila toteutetaan suomalaisosaamisella

Isku, Abloy, Oras ja Merivaara tuovat ensimmäisenä Euroopassa markkinoille antibakteerisen tuotekokonaisuuden julkisiin tiloihin. Ratkaisulla voidaan parantaa sisätilojen puhtautta vähentämällä kosketuspinnoilta tarttuvia bakteereita.
Hygiene-nimellä kulkeva tuotekokonaisuus sisältää yhtiöiden kehittämiä antibakteerisia kalusteita sekä antibakteerisuutta tukevia teknisiä ratkaisuja. Ensimmäistä kertaa on mahdollista rakentaa antibakteerinen julkinen tila suomalaisvalmistajien voimin. Vientipotentiaali on kymmeniä miljoonia euroja.

– Suomi on kompakti, korkean osaamisen maa. Meidän pitää hyödyntää tätä vahvuutta. Meillä on yhteensä 376 vuotta kokemusta, työllistämme suoraan yli 2000 suomalaista. Pärjätäksemme maailmalla suomalaisten yritysten, tiedemaailman ja julkisen sektorin on tehtävä enemmän yhteistyötä. Se edistäisi Suomen kilpailukykyä kaikilla teollisuuden aloilla. Yhteistyö on meille kaikille ollut eteenpäin vievä voima, sanoo Isku-Yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Arto Tiitinen.

Yhteistyö on saanut alkunsa sektorit ylittävästä Hygtech-hankkeesta, jossa osapuolet edelleen jatkavat.

– Suomen maine on hyvä ja vientinäkymät lupaavat. Kiinnostusta on Euroopassa ja Lähi-idässä. Arvioimme on, että viennin potentiaali on kymmeniä miljoonia euroa, Tiitinen toteaa.

Sairaalainfektiot miljoonien riesa
Antibakteerinen tuotekokonaisuus sopii kaikkiin julkisiin tiloihin, joiden kautta bakteerit leviävät: vastaanottoaulat, odotustilat, sairaalat, terveyskeskukset, palvelukodit, koulut, päiväkodit, kirjastot. Sairaala- ja laitosinfektioihin sairastuu vuosittain maailmassa seitsemän miljoona ihmistä, näistä Euroopassa sairaalainfektioihin kolme miljoonaa ihmistä. Kuolemaan johtavia tapauksia Euroopassa on 37 000 (WHO, 2011.) Tämä on enemmän kuin Euroopan tieliikenteessä kuolevien määrä (Trafi 2012). Ylimääräisten sairaalapäivien vuoksi terveydenhoidon lisäkustannukset ovat 7 miljardia euroa (WHO, 2011).

– Käsihygieniaan ja siivoukseen yhdistettynä antibakteeriset ratkaisut vähentävät kosketuspintojen välityksellä leviäviä bakteeritartuntoja radikaalisti. Vaihtamalla keskeisimmät kosketuspinnat antibakteerisiksi pinnoiksi voidaan bakteeripitoisuutta vähentää 80–100 prosenttia ja kosketuksen kautta tarttuvien infektioiden määrää 40–60 prosenttia. Tämän seurauksena 500 vuodepaikan sairaala säästää 2600 potilasvuorokautta vuodessa, sanoo Hygienen kehittämiseen osallistunut tutkija, FT Kari Soljamo.

Investointi Suomessa tekemiseen
Iskun tuotteissa antibakteeristen pintojen toiminta perustuu kuparin ja hopean antibakteerisiin ominaisuuksiin. Iskun Hygiene-konsepti aloitetaan pöydillä ja tuoleilla. Keskeisimmät kosketuspinnat tuotteissa ovat kuparipinnoitteisia. Metallirunkojen antibakteerinen maalaus on kehitetty yhteistyössä Abloyn kanssa. Muotopuristeosissa ja tasopinnoilla on käytetty antibakteerista laminaattia, puuosat on pinnoitettu antibakteerisella vesiohenteisella lakalla. Kalustekankaissa on antibakteerinen hopeakäsittely.

Abloy on kehittänyt pinnoitteen, jossa on vakiona bakteereja tappava Abloy Active -ominaisuus. Abloy Active tuhoaa bakteerit 99 prosenttisesti. Hygiene-konseptiin kuuluvat käsin kosketeltavat tuotteet kuten ovien painikkeet, vetimet ja avainpesät, jotka ovat antibakteerisia. Tätä täydentää ABLOY oviautomatiikka, joka eliminoi käsikosketuksen kokonaan.

Merivaara aloittaa konseptin sairaalasängyillä. Sairaalasängyt ovat korkean riskin tartuntalähde sairaalassa. Hygiene-konseptin sängyissä käytetään aina antibakteerisia pinnoitteita. Eniten kosketeltavat osat eli sängyn kaiteet ja pääty voivat olla hopea- ja kuparipinnoitettuja. Lisäksi osa sängyistä on konepestäviä.

Oraksen Hygiene-konsepti perustuu kosketusvapaaseen hanateknologiaan. Vesi-Insituutti Wanderin tekemän hanahygieniatutkimuksen mukaan käsien peseminen kosketusvapailla pesuallashanoilla vähentää bakteerien leviämistä. Antibakteerisuutta tukevien ratkaisujen ohella Oras panostaa käytön turvallisuuteen sekä veden- ja energiansäästöön.

Lue lisää

Katso kaikki