Uusia työllistymisväyliä Suomeen
Suomeen on syntymässä uudenlainen väylä työllistymiseen ja työllistämiseen. SuoraTyö.fi tuo markkinoille uuden palvelukanavan, joka yhdistää työtä tarvitsevat ja työlle tekijää etsivät kotitaloudet. Tavoitteena on myös pimeän työn torjuminen.
Työntekijän palkkaaminen kotiin on perinteisesti tuonut mukanaan huomattavan määrä byrokratiaa: verot, vakuutukset ja eläkemaksut sekä erilaiset ilmoitukset.. Uusi SuoraTyö.fi-palvelu hoitaa täysin automaattisesti kaikki lakisääteiset työn tekijän ja työtä teettävän kotitalouden velvollisuudet. Työntekijän kannalta on tärkeää, että myös keikkatyöstä kertyy eläkettä ja työntekijä on tapaturmavakuutuksen piirissä.
Toimivuuden takaamiseksi SuoraTyö.fi on kehitetty yhteistyössä verohallinnon, Eteran, Lähitapiolan ja muiden asiantuntijoiden kanssa.
”Olemme iloisia, että valtiovalta on toivottanut uuden väylän tervetulleeksi. Toisaalta jokainen, joka on palkannut kotiinsa työntekijän verokortilla, tietää kuinka monimutkaista byrokratian takia on. Halusimme luoda palvelun, jonka kautta työn ostaminen on yhtä helppoa kuin asiointi verkkokaupassa”, sanoo toimitusjohtaja Jani Laatikainen.
Parhaita käytäntöjä luodaan kilpailun kautta
Suomen työelämän haasteita ovat olleet jäykät rakenteet, vaikka käytännössä työn tekeminen on tänä päivänä erittäin monimuotoista. Yrittäjämäisyys, halukkuus esimerkiksi työskentelyn ja opiskelemisen limittämiseen, ja työn tekemiseen myös eläkkeellä on lisääntynyt.
”Tilastokeskuksen (Työolotutkimus 2013) selvityksen mukaan 50-vuotiaista tai sitä vanhemmista palkansaajista 37 prosenttia uskoi vuonna 2013 jatkavansa työntekoa vielä yli 63-vuotiaana, korkean asteen tutkinnon suorittaneista lähes puolet oli tätä mieltä. Kasvua vuodesta 2008 oli 10 prosenttiyksikköä”, Laatikainen toteaa.
Eroon pimeästä työstä
Nuoret taas eivät välttämättä halua pitkiä työuria, vaan opiskelu- ja työjaksot jatkuvat vaihdellen läpi elämän, ja myös tähän tarvitaan joustoa. RAY:n teettämän Työttömien nuorten ääni -barometrin mukaan (2014) monet vastavalmistuneet tai pitkään töitä vailla olleet nuoret ovat myös valmiita ottamaan vastaan lähes mitä töitä tahansa.
Kun työntekijän palkkaaminen ja työn vastaanottaminen on vaivatonta, ennaltaehkäistään myös kiusausta pimeän työn teettämiseen ja tekemiseen. Tutkimusten mukaan (esim. Verohallinto 2011) pimeänä maksetuista palkoista koituu valtiolle vuosittain 300–500 miljoonan euron verotulon menetys.