Vesivahinkojen ennaltaehkäisy säästää satoja tuhansia
Vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna Finanssialan Keskusliiton mukaan korvauksia vuotovahingoista lähes 160 miljoonaa euroa. Yhteensä vakuutusyhtiöt korvasivat yli 36 000 tapausta. Päälle tulevat ilmoittamattomat sekä evätyt tapaukset. Yksityistalouksien vesivahinkojen määrä kasvaa jatkuvasti.
– Asuntoyhtiöt ovat haluttomia ennalta ehkäiseviin huolto- ja kunnossapitotoimenpiteisiin. Uskotaan, että kyllä vakuutus korvaa, jos jotain sattuu, LVI-tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.
Vakuutusyhtiöt ovat tiukentaneet linjaansa vuotovahinkojen suhteen. Putkistoilla on ikävähennykset, ja asiansa huonosti hoitavilla yhtiöillä saattaa olla korotettu omavastuu. Vakuutusyhtiö voi myös kieltäytyä myöntämästä kiinteistövakuutusta ennen kuin putkiremontti on tehty.
Putkistojen ja laitteiden kunnon säännöllinen tarkastaminen ehkäisee vahinkojen syntymistä. Vesiputkien taloudellinen käyttöikä on 25 vuotta, mutta oikein hoidettuina ne saattavat kestää jopa yli 50 vuotta.
Pienistä tihkuvuodoista iso vahinko
Joka kuudes vuotovahinko johtuu astianpesukoneen epäonnistuneesta kytkennästä tai vesiletkun rikkoutumisesta. Pesukoneen alle asennettu vuotokaukalo ei estä vahinkoa, mutta ilmaisee sen hyvissä ajoin. Piilossa oleva tihkuvuoto voi pitkään jatkuessaan kastella rakenteita pahoin. Jos rakenteissa on ehtinyt kehittyä homeitiöitä, ne ovat saattaneet saastuttaa tiloja laajemminkin.
Mikäli vesi pääsee kastelemaan alapuolella olevat asunnot, vahingot voivat olla jopa satoja tuhansia euroja. Päälle tulevat kuivatuksista, siivouksista ja sijaisasunnosta aiheutuva haitta ja mielipaha.
Kovalle rasitukselle joutuvat myös jatkuvasti päällä olevien kahvi- ja juoma-automaattien letkut. Määräykset suosittelevatkin letkujen vaihtamista 5–10 vuoden välein.
Ennakointi ja oikea-aikainen korjaus kannattaa
Asukas voi itse ehkäistä vesivahinkoja yksinkertaisilla toimenpiteillä. Pesukonetta tai astianpesukonetta ei jätetä päälle asunnosta poistuttaessa. Hanojen ja suihkusuuttimien suodattimet voi kiertää auki ja puhdistaa. Samoin voi puhdistaa lavuaarin poistoputken ja suihkutilan lattiakaivon, tai kaataa niihin viemärinaukaisunestettä.
Sen suurempiin toimenpiteisiin asukkaan ei pidä ryhtyä. Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa mm. lämmitys-, vesi- ja viemäri- sekä ilmanvaihtojärjestelmät. Osakkaan asiana on ilmoittaa vioista näissä taloyhtiölle.
Vesikalusteiden kunto vaikuttaa myös kulutukseen. Tiputtava hana aiheuttaa vuosittain kymmenien ja vuotava wc-istuin jopa tuhansien eurojen turhan vesilaskun.
– Ennaltaehkäisy auttaa pitkälle, mutta käyttöikänsä päässä olevien putkistojen korjaukseen on ryhdyttävä ennen vuotosumaa, Syrjälä muistuttaa