Toimivatko varavoimajärjestelmät todella?
Juuri nyt – ennen kesän ukkosia – on aika varmistaa varavoimajärjestelmän toimivuus. Hyvin yleinen mutta väärä käsitys on, että järjestelmien vähäinen käyttö takaisi niiden toimintakunnon.
Suomessa on arviolta noin 40 000–50 000 varavoimajärjestelmää turvaamassa sähkönsaantia valtakunnan verkon syötön häiriintyessä esimerkiksi ukkosmyrskyn aiheuttaman sähkökatkoksen takia. Järjestelmät varmistavat sairaaloiden ja terveyskeskusten, tietojärjestelmien ja tietoliikenteen kuten matkapuhelinverkkojen toiminnan. Myös esimerkiksi kauppojen kylmäsäilytystilat ovat riippuvaisia sähkön saannista. Yhteiskunta onkin hyvin haavoittuvainen sähkökatkoksen sattuessa. Ellei varavoimajärjestelmä toimi kuten sen pitäisi, saattaa kyse mittavien aineellisten vahinkojen ohella olla jopa ihmishengistä.
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys on huolissaan varavoimajärjestelmien kunnossapidon tilasta. Yhdistyksen asiantuntijaryhmän mukaan järjestelmien haltijat eivät aina tiedosta kunnossapidon laajuutta tai tunne vastuitaan.
– Järjestelmissä on luvattoman paljon vikoja, jotka tulevat esiin vasta sitten, kun varavoimajärjestelmää jo tarvittaisiin, yhdistyksen asiamies Jan Sucksdorff sanoo.
Tyypillisimmin viat löytyvät jäähdytys-, käynnistys- ja polttoainejärjestelmistä ja syynä on usein osien vanheneminen. Viat saattavat estää varavoimajärjestelmän käynnistymisen kokonaan tai keskeyttää sen toiminnan.
Sucksdorff sanoo tietävänsä tapauksia, joissa varavoimajärjestelmiä ei ole huollettu lainkaan tai sen ovat tehneet yleistalonmiehet puutteellisesti, liian heikon tiedon varassa. Hänen mukaansa isoja riskejä seuraa, kun kiinteistöhuolto ulkoistetaan yrityksille, joiden tietotaito varavoimajärjestelmän kunnossapidosta ei ole riittävä.
Varavoimajärjestelmät tulisikin huoltaa ja koekäyttää määräajoin valmistajan tai maahantuojan ohjeiden mukaisesti. Vastuu huollosta tulisi olla ensisijaisesti valmistajan tai valmistajan edustajan valtuuttamilla yrityksillä. Määräaikaishuollon toimenpiteet tulisi lisäksi aina dokumentoida.
Yhdistyksen perustama asiantuntijatyöryhmä laati jo vuonna 2012 suosituksen varavoimajärjestelmien kunnossapidosta sekä loi tarkistuslistan huoltojen sisällön, seurannan ja kattavuuden varmistamiseksi. Suositukset ovat osoittautuneet edelleen ajankohtaisiksi ja tarpeellisiksi. Suositukset sekä määräaikaishuollon tarkistuslistan voi ladata yhdistyksen verkkosivuilta www.tekninen.fi .