Työmaaprojektori Projix

Lenax oy:n työmaaprojektori Projix tehostaa rakennusprosessia hyödyntämällä edistynyttä teknologiaa ja vähentämällä tarvetta manuaalisille mittauksille ja korjauksille. Laite edistää toiminnallaan rakennusalan digitalisoitumista, sillä sen toiminta perustuu rakennustietomallista saatavaan dataan. Lenax on saanut 2023 Keksintösäätiön Apu+Raha-apurahan ja Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön apurahan innovaatiostaan.

Projektorin toimintaperiaate perustuu siihen, että oikein tehty rakennusmittaus mahdollistaa ongelmattoman asennuksen, helpottaen logistiikkaa, materiaalivirtojen hallintaa ja aikataulussa pysymistä. Laite käyttää lasersädettä osoittamaan oikeat asennuspaikat rakennuksella, ja sitä ohjataan tabletilla. Tarkasti mitattu asennuskohde ensimmäisellä kerralla auttaa pitämään rakennusprojektin aikataulussa ja budjetissa. Projektorin avulla voi mitata useita kohteita samanaikaisesti, mikä lisää työmaan tuottavuutta ja nopeuttaa mittaamista.

Monipuoliset edut työmaalla

Laite poistaa myös turvallisuusriskejä esimerkiksi korkealla mitattaessa, kun mittanauhan käyttö voidaan jättää kokonaan pois. Projektori näyttää suoraan lasersäteellä asennuspaikat, jotka voidaan merkata turvallisesti mittauskohteessa telineiltä käsin. Projektori on patentoitu ja rekisteröity tavaramerkki, ja ensimmäinen prototyyppi valmistui syyskuussa 2022. Keväällä 2024 valmistuivat kaksi seuraavaa prototyyppiä, joista toista käytetään testaukseen ja toista esittely- ja myyntityöhön. 

Parantamalla rakennusyritysten kannattavuutta, edistämällä materiaalitehokkuutta ja nopeuttamalla rakennusaikatauluja projektori auttaa pysymään tuotantoaikataulujen tahdissa samalla vähentäen rakennushankkeiden hiilijalanjälkeä. Se minimoi rakennusjätettä ja tarpeettomia mittauksia.

– Me Lenaxilla panostamme kiertotalouden periaatteisiin. Projektorin avulla on mahdollista saavuttaa merkittäviä materiaali-, kustannus- ja aikasäästöjä rakennusteollisuudessa. Vähentämällä rakennusjätettä ja hiilidioksidipäästöjä sekä säästämällä luonnonvaroja projektori edistää kestävää kehitystä, sanoo Lenax oy:n toimitusjohtaja Tuomo Leikas.

Lue lisää

Katso kaikki