Kai Puustisen katse on tulevaisuudessa

Talotekniikan mahdollisuudet ovat tulevaisuudessa erittäin laajat.

Kai Puustinen on tottunut katsomaan horisonttiin. Talotekniikan mahdollisuudet ovat tulevaisuudessa erittäin laajat.

”Ihmisten asumisen ja työskentelyn olosuhteiden sekä automatisointi että yksilölliset muokkausmahdollisuudet tulevat varmasti olemaan jatkossa lähes loputon innovaatioiden kohde. Miten pystymme olemaan tuossa kehityksessä jatkossa aktiivinen toimija niin tuote- kuin palvelutasolla, on mielestäni koko kotimaisen alan isoin haaste. Osaamista Suomesta kyllä löytyy”, Puustinen sanoo.

LVI-Teknisen Kaupan liiton (LVITEK) puheenjohtajaksi valitun Puustisen mukaan kestävä kehitys innovaatioiden lähteenä on alan liittojen jäsenten yhteinen haaste, kun kilpailu markkinoilla kovenee. ”Esimerkiksi talonrakentamisessa teollisen esivalmistuksen kehittäminen on selkeä suunta. Käsityön rooli työmaalla muuttuu koko ajan.”

Suomessa asuntorakentaminen painottuu nyt pieniin asuntoihin, mikä tarkoittaa suurempaa kysyntää LVI-teknisille tuotteille. Uudisrakentaminenkin on kelpo vauhdissa koko maassa. Kaupan näkymät ovat hyvät.

”Digitalisoituminen kiihtyy, tuotteille asetetaan yhä enemmän vaatimuksia, niitä on pystyttävä vertailemaan objektiivisesti, ja järjestelmien pitää pystyä keskustelemaan keskenään”, Puustinen kuvaa kehityskulkua ja huomauttaa, että ”putketkin muuttuvat yhä vain älykkäämmiksi.”

Putken äly syntyy vaikkapa niihin asennettavista virtausmittareista, automatisoidusta vedenlaadun ja painetasojen tarkkailusta. Tällöin talon putket keskustelevat virtausta ohjaavien venttiilien kanssa.

Viestinnästä liikkelle

Töikseen Puustinen on johtanut vuodesta 2011 lähtien Onnisen Suomen Talotekniikka-yksikköä.

”Olemme parantaneet juoksua tasaisesti. Toiminnan jatkuvan kehittämisen näen suurena ja mielenkiintoisena haasteena. Oleellinen osa sitä ovat kaupalliset kysymykset, tekninen osaaminen, suorituskyky, investoinnit ja kestävä kehitys”, Puustinen luettelee.

Puustisen ura Onnisella alkoi vuonna 2003, kun hänet rekrytoitiin yhtiön konserniviestintään. Vuonna 2006 hänet nimitettiin aitiopaikalle, Onnisen viestintäjohtajaksi.

”Pikkuhiljaa vastuulleni tuli muun muassa markkinointi ja brändi, sen hallinta ja uudistaminen. Toteutimme suomalaisen Onnisen arvokkaan ja perinteikkään brändin uudistuksen vanhaa vaalien ja hyödyntäen.”

Työuransa aikana Puustinen toiminut erilaisissa rooleissa ja vastuualueilla. Ennen uraa Onnisella Puustinen oli pienyrittäjä, Outdoor Media Oy:n toimitusjohtaja ja mukana perustamassa edelleenkin ilmestyvää Retki-lehteä.

”Haluan nähdä asioita eri puolilta ja siten avata liiton strategisten tavoitteiden mukaisesti keskusteluita laajasti alan eri toimijoiden kanssa.”

Suomessa LVI-alan tuotteista arviolta 70 prosenttia myydään LVITEK:n jäsenten kautta. Tuotteiden yhteenlaskettu kokonaismyynti vuonna 2016 oli 1036 miljoonaa euroa.

Puustinen muistuttaa, että LVI-tukkumyyntiyrityksiin vaikuttavat tänään yhä vahvemmin myös kansainväliset trendit, globaali talous, teknologian kehittyminen ja kestävän kehityksen valtavirtaistuminen.

”Tiivis, mutta ketterä ja laaja yhteistyö kotimaisten järjestöjen ja yritysten kanssa, näiden vahvuuksien yhdistäminen, kansainväliset trendit ja uudet liiketoimintamallit ovat avaimet menestyksekkääseen yhteistyöhön.”

KUKA?

  • Kai Puustinen
  • VTM, Onninen Oy:n Suomen Talotekniikka-yksikön johtaja
  • Innokas retkeilijä. Puustinen on retkeillyt jo nuoresta lähtien, ja tehnyt vaellusretkiä Etelä-Amerikkaa ja Australiaa lukuun ottamatta kaikilla mantereilla. Hänellä on myös Amerikan työvuosilta muistona Minnesotan valtion eräopas -tutkinto.
  • Taido on ketterä kamppailulaji, jota Puustinen on harrastanut 30 vuotta. Lajin erityispiirteitä ovat permantovoimistelusta tutut voltit, kuperkeikat ja kärrynpyörät.
  • Perheeseen kuuluu vaimo, kolme lasta (17, 19 ja 21) ja puolitoistavuotias saksanpaimenkoira Max.
  • Asuu Orimattilassa. Puustiset ostivat pienen tilan ensiasunnokseen päätettyään opiskelunsa. Vuosien varrella täydellisen muodonmuutoksen kokenut kiinteistö lämpiää esimerkiksi aurinkoenergialla.

Teksti Marjukka Vainio

Lue lisää

Katso kaikki