Huhupuheita ja kaupunkilegendoja

Tein tätä lehteä varten haastattelun Aalto-yliopistolla, jossa tapasin Risto Kososen ja Simo Kilpeläisen. Haastattelun aiheena oli tutkimus, jossa selvitettiin ilmanvaihdon yöllisen pysäyttämisen mahdollista vaikutusta ilmanvaihtokanavien mikrobikasvustoon julkisissa rakennuksissa.

Tutkimusta oli edeltänyt hypoteesi siitä, että kanavistoon syntyisi kasvustoa ilmanvaihdon sulkemisesta yöksi. Kosonen kutsui hypoteesia huhupuheeksi ja kaupunkilegendaksi – kukaan ei nimittäin ollut tutkinut asiaa. Tutkimuksen myötä huoli aiheesta osoittautui hypoteesia pienemmäksi ja riski hyvin pieneksi.

Varmasti jokainen meistä vanhemmista toivoo, että lapsemme hengittävät kouluissa ja päiväkodeissa terveellistä sisäilmaa. Oletuksen pitäminen faktana on ilmanvaihdon yöllisen sulkemisen suhteen aiheuttanut Kososen mukaan kuitenkin pelkoa ja epävarmuutta: vanhemmat ovat huolissaan lapsistaan, ja siksi monet kaupungit ovat ottaneet ilmanvaihdossa ”kaikki konstit käyttöön”.

Kosonen ja Kilpeläinen korostivatkin haastattelussa yhtenäisen viestin tärkeyttä, kun rakennus- ja talotekniikka-alat viestivät rakennusten käyttäjille. Jos yksi sanoo yhtä ja toinen toista, käyttäjä on ristiriitaisten näkemysten keskellä ymmällään. Tutkitaan siis ennen kuin hutkitaan – faktat ja selkeä viesti puhuvat puolestaan.

Kiitos muuten vastauksistanne lukijatutkimukseemme. Nyt meillä on oletusten sijaan taas tuoretta faktaa siitä, mitä te Talotekniikka-lehdeltä toivotte. Saimme 262 vastausta, ruusuja ja risuja, kehuja ja kehitysideoita. 89 prosenttia teistä on tyytyväisiä lehteen, mitä pidämme varsin mukavana tuloksena. Jos et ehtinyt osallistua tutkimukseen, voit laittaa meille sähköpostitse palautetta koska vain. Lisää lukijatutkimuksen tuloksista voit lukea syyskuun lehdestä.

Syksyn Talotekniikka-lehdet on nyt laitettu toimituksessa tulille ja tämä ensimmäinen saatu valmiiksi. Jatkamme työtä ja kehitystyötä kiinnostavien juttujen eteen. Huhupuheiden ja kaupunkilegendojen alta etsimme faktaa, sillä siinä on meidän toimittajien työn ydin: välittää tietoa.

Lue lisää

Katso kaikki