FINNBUILD HIGHLIGHT-TUOTTEET 2024

FinnBuild Highlights -kilpailun tuomaristo valitsi tänä vuonna 8 Highlightsia kilpailuun ilmoittautuneista. Ne esiteltiin FinnBuildissä yritysten omilla osastoilla, jotka oli merkitty Highlights-tunnuksella. Suomen Messusäätiön myöntämän 15 000 euron palkintorahan saaja valittiin yleisöäänestyksellä Finnbuildissä torstaina 10.10.2024. Voiton jakoivat Koja Yhtiöt ja Rebelvolt, kerrotaan Messukeskuksen tiedotteessa.

E-GENERAATTORI REBEVOLT OY

E-Generaattori on päästötön ratkaisu tilanteisiin, joissa sähköä on saatavilla rajoitetusti tai sähköverkkoa ei ole lainkaan. Se varastoi sähköä akustoon ja jakaa sitä tarpeen mukaan. Kapasiteetti vaihtelee 100 kWh:sta megawattituntiin, ja se korvaa perinteiset fossiilisia polttoaineita käyttävät aggregaatit. Laite ei aiheuta melua, hajua tai savua, se ei saastuta eikä aiheuta lämpösäteilyä ja on lähes huoltovapaa. Monissa kaupungeissa diesel-generaattorit ovat kiellettyjä melun ja saasteen vuoksi, jolloin e-Generaattori voi olla ainoa vaihtoehto. Se vähentää rakennusalan ympäristövaikutuksia, energiahukkaa ja parantaa energiatehokkuutta. Rebelvolt e-Generaattoreille on vireillä patenttihakemus. 

TTAP-TEKNOLOGIA HALTON OY

Haltonin uusi TTAP-teknolgia (Terminal Treatment of Air with Peltier) parantaa lvi-järjestelmien energiatehokkuutta tuomalla niihin puolijohteet. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun elektronisista laitteista tuttu puolijohdeteknologia otetaan käyttöön kokonaisissa kiinteistöissä. TTAP-kennot lämmittävät ja jäähdyttävät rakennuksia ilman avulla, joten nestekiertoisia järjestelmiä ei tarvita lainkaan. Teknologia vähentää kiinteistön hiilijalanjälkeä 15 prosenttia ja käyttökustannuksia 18 prosenttia. 

VÄLIOTTOKYTKENTÄ HÖGFORS GST

Väliotto on patentoitu kaukolämmönjakokeskuksen kytkentä, joka tehostaa kaukolämmön energian käyttöä. Se parantaa kaukolämmön paluuveden jäähtymää jopa 15 astetta, mikä tehostaa järjestelmän toimintaa ja pienentää lämmityskuluja. Väliottokytkentä hyödyntää kaukolämpövettä kolmessa vaiheessa ennen sen palauttamista verkkoon: käyttövesisiirtimellä, lämmityspiirissä ja vielä kerran käyttöveden lämmityksessä. Se toimii kaikissa kiinteistöissä, joissa on käyttöveden kierto. Väliotto vähentää polttoaineen tarvetta ja kaukolämmön päästöjä, parantaen energiatehokkuutta ja edistäen vihreää siirtymää. 

SEINÄELEMENTTI METSÄ WOOD

Kerto-Ripa-seinäelementti on Kerto LVL -levyistä ja -rangoista rakenteellisella liimauksella valmistettava ripalaattaseinärakenne. Elementillä on erinomainen pysty- ja vaakakuormien kantokyky suhteessa käytettyyn materiaalimäärään. Se soveltuu erityisesti raskaasti kuormitettujen rakennusten, kuten kerrostalojen ja toimistorakennusten, kantaviin ja jäykistäviin seiniin. Rakenteellisesti liimattu ripa säästää jopa 80 prosenttia materiaalia massiivipuisiin rakenteisiin verrattuna, ja sen kuormituskapasiteetti on suurempi. Kerto LVL mahdollistaa jopa 20 metrin yhtenäisten seinäelementtien valmistuksen, vähentäen rakennuskustannuksia, luonnonvarojen kulutusta ja hiilijalanjälkeä. 

VEDENKÄYTÖN SEURANTA ORAS OY

Oras on kehittänyt  vedenkäytön seurannasta ja hallinnasta palvelun, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa suoraan älysuihkusta. Älysuihku kannustaa vastuulliseen veden käyttöön antamalla palautetta kulutuksesta. Suihkussa vietetty aika vaikuttaa suuresti energiankulutukseen. Palvelu auttaa käyttäjiä vähentämään kulutustaan vapaaehtoisesti. Hotelleille ja rakennusten omistajille se tuo säästöjä vedessä ja energiassa, vähentää hiilijalanjälkeä sekä minimoi vesivahinko- ja legionellariskin. Älysuihku hyödyntää turbiiniteknologiaa, joka ei vaadi paristoja tai huoltoa, ja sen voi asentaa ilman työkaluja kaikkiin tavanomaisiin suihkuihin. 

KUVADOKUMENTOINNIN SOVELLUS PICTUE OY

Pictue on helppokäyttöinen mobiili- ja web-sovellus kuvadokumentointiin kentällä. Se toimii kuin puhelimen kamera, mutta tallentaa kuvat automaattisesti kartalle, sisältäen aikaleiman, lokaation, kuvaajan, firman, projektin ja työvaiheen. Kuvat löytyvät nopeasti jopa vuosien jälkeen, ja ne voidaan integroida reaaliajassa muihin järjestelmiin. Pictue automatisoi rakennustyömaiden kuvien dokumentoinnin, järjestelyn ja jakamisen sidosryhmille. Se tehostaa työmaiden toimintaa ja läpinäkyvyyttä, korvaten manuaalisen dokumentoinnin visuaalisella seurannalla. 

SISÄTEHDAS-KONSEPTI FLOW MODULES OY

Perinteisesti asuinkerrostalon sisätyöt kestävät 15–20 viikkoa, mutta Sisätehdas-konseptilla ne valmistuvat kolminkertaisella nopeudella, hallitummin ja paremmalla laadulla. Konsepti yhdistää tahtituotannon, teknologian ja työntekijät yhden sopimuksen alle. Työ etenee tuntityönä tarkkaan suunnitelluilla työjonoilla, ja sekä työnjohto että työntekijät sertifioidaan. Työvaiheet etenevät 2–4 tunnin tahdissa, ja valmis asunto luovutetaan jokaisen tahdin päätteeksi – usein kaksi asuntoa päivässä. Pilottihankkeen mukaan kahden kuukauden aikasäästö tuo noin 650 000 euron säästön. 

ENERGIAKULUTUKSEN MINIMOINTI KOJA YHTIÖT OY

Wave pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä ja parantaa tuottavuutta optimoimalla ja kierrättämällä rakennuksen energiavirtoja, mikä voi vähentää ostetun energian tarvetta jopa 70 prosenttia. Wave koostuu kolmesta osasta: Selector, System ja Evidencer. Selector asettaa energiatehokkuuden ja sisäilman laadun tavoitteen, System on tekninen järjestelmä, ja Evidencer varmistaa tavoitteiden saavuttamisen. Ratkaisun ydin on energia-asema, joka reagoi dynaamisesti käyttömuutoksiin, ja ilmanvaihto sekä laitteiden keräämä data tukevat energiatehokkuutta ja sisäilman laatua. 

Lue lisää

Katso kaikki