Viinikauppa uudistuu

Digiaika on tulossa viinikauppaan. Perinteisen myymälässä pistäytymisen vaihtoehdoksi ovat tulleet verkkokaupat, joiden ansiosta Suomessa myynnissä olevien viinien valikoima on kasvanut merkittävästi.

Viinin ystävien iloksi tarjolla oleva viinivalikoima on laajentunut, kun verkkokaupat ovat tulleet todelliseksi vaihtoehdoksi. Jopa kotoinen monopolimme on lähtenyt verkkokaupan kehittämiseen tosissaan. Vaikutukset näkyvät jo nyt laajentuneessa valikoimassa ja parantuneessa palvelussa.

Verkkokaupan ansiosta esimerkiksi Alkon tuotevalikoima tulee laajenemaan vuonna 2015 tarjolla olleesta 5700 tuotteesta noin 10 000 tuotteeseen vuoteen 2020 mennessä.  Nykyisten vakio-, tilaus- ja erikoisvalikoimien lisäksi tuotteita voidaan jatkossa toimittaa myös näiden ulkopuolelta.

Valikoiman laajentamisen mahdollistaa samaan aikaan tehtävä logistiikkaketjun uusiminen. Jatkossa kuluttaja ostaa haluamansa tuotteet verkossa ja noutaa ne valitsemastaan myymälästä tai noutopisteestä.

Lomaviinien haku kirkonkylän R-kioskista saattaa olla siis mökkiläisen arkipäivää jo ensi kesänä. Myymälätkään eivät häviä, mutta tulevaisuudessa niissä on tarjolla myymäläkohtaisen asiakastarpeen mukainen valikoima. Verkkokaupasta kuluttaja saa valittavakseen koko valikoiman.

 

Aloitti toiminnan jo kesällä

Alkon verkkokauppa avattiin kuluttajille marraskuussa 2016. Yrityksille ja rekisteröidyille yhteisöille se avattiin jo kesällä 2016. Verkkokaupan tunnukset on voinut tilata samoilla tunnistustavoilla kuin muissakin sähköisissä palveluissa.

Yritykset ovat voineet tilata viinit toimitettavaksi myös suoraan rekisteriin merkittyyn osoitteeseen. Kokemusten mukaan verkkokauppa on ollut helposti käytettävä ja sen valikoima on tuntuvasti juuri uusittua lippulaivamyymälääkin laajempi. Viinien hintoihin verkkokaupan tulemisella ei valitettavasti ole ollut vaikutusta. Myös verkkokaupasta tilattujen viinien osalta tulevat maksettavaksi samat verot ja tullit kuin perinteisestä myymälästä hankittuihinkin.

 

Muitakin vaihtoehtoja löytyy

Alko ei ole suinkaan ainoa vaihtoehto verkkokaupasta viinejään etsivälle. Myös jotkut muihin maihin rekisteröityneet yritykset ylläpitävät suomenkielisiä verkkokauppoja ja mahdollistavat viinien tilaamisen jopa kotiin asti. Tällöin kuluttajan on kuitenkin syytä tuntea muutama Tullin antama linjaus. Jos mitä tahansa alkoholia tilataan toisesta EU-maasta, kyseessä on joko etämyynti tai etäosto.

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä lähettää tai kuljettaa Suomeen. Kuljetus katsotaan myyjän järjestämäksi myös silloin, kun myyjä ohjaa Internet-sivuillaan tilauksen yhteydessä asiakkaita käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai jotenkin muuten osallistuu kuljetusta koskeviin järjestelyihin.

Etämyynnissä verovelvollinen on etämyyjä. Etämyyjä voi asettaa Suomeen veroedustajan suorittamaan verot puolestaan. Tällaisia veronsa suoraan hoitavia ja luotettavia pidettyjä verkkokauppoja löytyy myös suomalaisten omistamana.

Etäostosta on kyse, jos yksityishenkilö ostaa valmisteveron alaisia tuotteita toisesta jäsenvaltiosta ja itse järjestää niiden kuljetuksen Suomeen. Etäostossa myyjä ei osallistu mitenkään kuljetusjärjestelyihin. Etäostossa yksityishenkilö on itse velvollinen suorittamaan valmisteveron Suomeen. Ostajan lisäksi verovelvollisia tässä tilanteessa ovat tuotteet kuljettanut kuljetusliike tai se yksityishenkilö, joka ostajan puolesta tuo tuotteet Suomeen.

 

Oma tuontikin on vaihtoehto

Myös tuonti omaan käyttöön on mahdollista. Se on aika suurelle osalle suomalaisia jopa suhteellisen helppo vaihtoehto. Pieni pyrähdys Tallinnaan tai Tukholmaan laajentaa viinien valikoimaa mukavasti.

Suurten säästöjen toivossa lähialuematkalle ei kuitenkaan kannata lähteä. Virossa on toki edullisempaa ja Ruotsikin saattaa yllättää mietoja juomia suosivalla verotuksellaan. kovin suuria matkakustannuksia saatavalla säästöllä ei kuitenkaan pysty kattamaan. Hankintamatkalle lähtöä voikin perustella itse kokemuksella. Tallinnassa on mukavia viinikauppoja ja läntisen naapurin monopolin paraatimyymälän valikoima hyvin vakuuttava.

Ruotsinlaivalla tosin kannattaa hillitä ostohaluja, koska niissä myytävät viinit ovat verovapaita. Niitä koskevat samat rajoitukset kuin EU-alueen ulkopuolelta tuotavia alkoholijuomia. Toisesta EU-maasta tuotavien viinien ohjetaso on Tullin päätöksen mukaisesti 90 l viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l. Enemmänkin saa tuoda, mutta silloin on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan, että viinit ovat tarkoitettu omaan käyttöön.

 

Teksti Juha-Ville Mäkinen, Kuvat Denise Mäkinen

Jätä kommentti

*

*