Viinien varastointi

Viinien varastointi

Viini paranee vanhetessaan, sanotaan. Riippuu viinin ominaisuuksista ja varastotilan olosuhteista, jatkuuko paraneminen kuukauden vai kymmenen vuotta.

Ensimmäinen asia, joka viinien varastoinnissa pitää selvittää, on säilytyksen ja kypsytyksen ero. Jos viinit vain odottavat sopivaa tarjoiluhetkeä, useimmat kestävät hyvin vuoden tai kahdenkin säilyttämistä. Tällöin varastoinnin tarkoituksena ei ole viinin ominaisuuksien parantaminen, vaan yksinkertaisesti niiden säilyminen.

Lyhytkestoista säilyttämistä varten on suhteellisen helppoa järjestää sopiva paikka lähes jokaisesta asunnosta, vaikkapa vaatehuoneen perällä. Markkinoilla on erikokoisia viinipullotelineitä, joilla käteisvaraston saa mukavasti järjestykseen.

Varo lämpöä ja valoa

Viinejä ei voi säilyttää aivan miten tahansa. Ne ovat herkkiä tuoretuotteita, jotka voivat myös pilaantua. Lyhyttäkään säilytystä varten viinejä ei pidä jättää alttiiksi valolle. Pulloja ei siis pidä säilyttää olohuoneessa tai keittiössä avoimilla paikoilla eikä missään nimessä ikkunoiden, takan tai lieden läheisyydessä. Keittiötä on muutenkin syytä välttää säilytyspaikkana, koska erilaiset hajut ja maut siirtyvät yllättävän helposti luonnonkorkin lävitse viiniin.

Lämpötilana käy normaali huonelämpötila, kunhan pysytään noin 20 asteessa tai mielellään hieman sen alapuolella. Ilman kosteudellakaan ei ole kovin suurta merkitystä, jos pullot pidetään vaakasuorassa. Kuohuviinipullot voi pitää pystyasennossakin, koska pullossa oleva hiilidioksidi pitää korkin riittävän kosteana.

Viinin kehittyminen tarkoittaa käytännössä sen muuttumista kemiallisten reaktioiden vaikutuksesta ajan kuluessa. Väärät säilytysolosuhteet nopeuttavat tai voimistavat reaktioita liikaa. Huonossa tapauksessa viini voi muuttua juomakelvottomaksi.

Pahinta ovat liiallinen lämpö ja voimakas auringonvalo, jotka saavat minkä tahansa viinin nopeasti pilalle. Myös jatkuva tärinä tai ravistelu muuttavat viinin rakennetta. Ongelmana saattaa olla myös varastointilan liian kuiva ilma, joka kuivattaa korkkia. Pullon sisälle päästessään ilmassa oleva happi vanhentaa viiniä nopeasti.

Huonoa viiniä ei kypsytys paranna

Joskus viinin parhaat ominaisuudet tulevat esille vasta kypsytyksen jälkeen. Tähän saattaa kulua kymmenenkin vuotta. Useita viinejä voi ostaa myös valmiiksi kypsytettynä, mutta hinnat ovat moninkertaisia verrattuna tuoreisiin vuosikertoihin.

Viinien kypsyminen on kokonaisuus, johon vaikuttavat vuosikerta, viljelyn ja sadonkorjuun aikana tehdyt päätökset sekä tuotannossa valitut ratkaisut. Pulloissa tapahtuvan kypsytyksen vaikutus jää edellisiä pienemmäksi. Huonoa viiniä ei kypsytys paranna. Se on kuitenkin ainoa vaihe, johon viinin loppukäyttäjä voi itse vaikuttaa ja jonka olosuhteita voidaan varmasti hallita.

Viinejä saatetaan parhaan kypsyyden saavuttamiseksi varastoida useita vuosia, jopa vuosikymmeniä. Pienilläkin asioilla on suuri merkitys kun niiden vaikutus kestää pitkiä aikoja. Kypsytystä varten paras lämpötila on 8–12 astetta. Matalampi lämpötila hidastaa kypsymisprosessia liikaa ja korkeampi puolestaan nopeuttaa sitä. Lämpötilassa ei saa olla nopeita vaihteluita, koska ne vaikuttavat pullossa olevan ja sitä ympäröivän paineen erotukseen. Toistuvat paine-erot saavat korkin liikahtelemaan, jolloin pulloon saattaa päästä happea.

Ilmankosteuden on oltava riittävän korkea, jottei pullon korkki ala kuivua ulkopuolelta. Sopivana ilmankosteutena pidetään noin 70–80 %. Kypsytykseen käytettävän tilan tulee olla myös pimeä ja tärinätön.

Oma viinikellari tai -kaappi

Pidempiaikaista kypsyttämistä varten sopivan tilan järjestäminen vaatii jo enemmän vaivaa. Kaikista paras paikka olisi kellari, joka on riittävän viileä. Tarvittaessa lämpötilaa voidaan myös säädellä pienikokoisilla lämpöpumpuilla. Tämä saattaa tehdä kesäisin lämpenevästäkin kellarista mainion paikan viineille. Viinikellareita varten voi ostaa valmiita lämpöpumppupaketteja.

Kosteuden kannalta kellarin tapauksessa ihanteellisin ratkaisu olisi maalattia, joka pitää kellarin kosteuden sopivana läpi vuoden. Myös ilman kostuttaminen on mahdollista, mutta vaatii investointeja.

Kellarilla voi olla muutakin arvoa, kuin vain toimia varastointipaikkana. Kellarin eteiseen voi sisustaa erilaisia tiloja viinin maistelua ja tarvikkeiden säilytystä varten. Joissakin kaupungeissa toimii myös yrityksiä, jotka ylläpitävät suurempaa viinikellaria, josta voi ostaa osuuden hieman golf osakkeiden tapaan.

Kellarin puuttuessa toimiva ratkaisu on viinikaappi. Niiden valikoima on nykyään laaja ja lähtöhinnat maltillisia. Hyvän kaapin hankkijan kannattaa varautua yli 2000 euron lähtöhintoihin. Kaappeja on karkeasti ottaen kahta tyyppiä. Toinen tyyppi on tarjoilukaappi, joiden tarkoituksena on pitää riittävä määrä viinipulloja oikean lämpöisinä. Näissä ei tarvitse huolehtia ilman kosteudesta, tärinästä tai uv-säteilyn suojauksesta, koska pulloja ei ole tarkoitus pitää kaapissa kovinkaan kauan.

Toinen ryhmä ovat kypsytyskaapit, jotka näyttävät raskailta kassakaapeilta. Ovet ovat usein umpinaisia ja lukittavissa. Kypsytyskaappien koneisto on tärinän ehkäisemiseksi eristetty kaapista ja kaappeihin on saatavana myös kostutustoiminto. Niiden hyllyt on rakennettu siten, että pullot ladotaan vaakasuoraan ja niitä mahtuu kaappiin mahdollisimman monta. Hyvä kypsytyskaappi tuo ihanteellisen viinikellarin olosuhteet mihin tahansa tilaan.

teksti Juha-Ville Mäkinen

kuvat Denise Mäkinen

Jätä kommentti

*

*