SANCERRE

Sancerre on nykyisin hyvin suosittujen Sauvignon blanc -viinien elegantti kantaäiti, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi suomalaisten kesäruokien kanssa.

Loiren yläjuoksun helmi

AOP Sancerre on Loiren yläjuoksulla sijaitseva, Sauvignon blanc -viineistään tunnetuksi tullut viinialue. Nimensä alue ja siellä tuotettavat viinit saavat historiallisesta Sancerren kaupungista, jonka roomalaiset perustivat pari tuhatta vuotta sitten. Kaupunki sijaitsee strategisesti merkittävällä ja nykyihmisten mielestä kauniilla paikalla korkean kukkulan laella, josta pystyy valvomaan isoa aluetta Loiren yläjuoksulla.

Roomalaisten mielestä yhtä tärkeää lienee ollut myös ympäröivän seudun sopivuus viinien viljelyyn. Heidän sota- ja hallintokoneistonsa vaativat paljon viiniä toimiakseen.

Täällä armeijaa tarvittiin myös viinituotannon suojeluun, koska paikalliset kelttiheimot nauttivat olutta, eivätkä aluksi osanneet arvostaa hyvää viiniä. Päinvastoin, roomalaisten järkytykseksi keltit jopa kiusallaan tuhosivat viiniköynnöksiä aina tilaisuuden tullen.

Tunnettiin aikaisemmin punaviineistään

Vaikka Sancerrea nykyisin pidetään Sauvignon blancin kotina, alue tunnettiin ennen viinikirvan aiheuttamaa katastrofia 1870-luvulla erityisesti Pinot noir -viineistä. Alueella tuotetaan edelleen myös punaviiniä ja roseeta, jotka tunnistetaan alueen virallisessa tuotantosäännöstössä ja joita paikalliset mielellään kehuvat. Punaviinin vuosittainen tuotantomäärä vaihtelee hieman, mutta sen osuutena pidetään 17–20 % alueella tuotetusta viinistä.

Sancerren ehdoton tähti on kuitenkin Sauvignon blanc, josta valmistetut valkoviinit ovat terävän hapokkaita ja kuivia. Useimmat erottavat niistä leikatun ruohon ja herukan aromeja sekä miellyttävää mineraalisuutta. Sancerre on toiminut esikuvana isolle joukolle muita Sauvignon blanc -viinejä eri puolilla maailmaa, joihin verrattaessa sitä pidetään kuitenkin tyylikkäimpänä ja eleganteimpana.

Alueen maaperä vaihtelee

Sancerren tuotantoalueella esiintyvä maaperä vaihtelee alueen eri osissa. Tämä noin 2600 hehtaarin kokoinen viljelyalue voidaankin karkeasti jakaa kolmeen erityyppiseen osaan. Tietyillä alueilla maaperässä esiintyy paljon piikiveä, joka tuo viiniin mineraalisuutta ja savuisia aromeja. Ne alueet, joissa esiintyvä kalkki-savimaaperä, tuottavat raskaampia ja vähähappoisempia viinejä. Alueilta, joissa esiintyy hiekkamaata, saadaan puolestaan hedelmäisempiä ja runsashappoisempia viinejä.

Sancerren tuotantosääntö ei tosin tunne virallisesti ala-alueita ja useimmiten viinit valmistetaankin alueen eri osista tulevista rypäleistä, joten erot eivät juuri nouse esille. Osa tuottajista kuitenkin uhmaa virallista totuutta ja antaa viineilleen epävirallisia nimiä, jotka viittaavat tietyn tyyppiseen maaperään tai jopa tiettyyn palstaan. Osa näistä viineistä on saanut jo kulttiviinien maineen. Alueella on myös kokeiltua erilaisia tynnyritekniikoita, joten samasta perustyypistä huolimatta Sancerren viineistä voi löytää nykyisin kiinnostavia tyylillisiä eroavaisuuksia.

Sopii mainiosti suomalaiseen kesäpöytään

Ranskassa Sancerre yhdistetään erityisesti samalta alueelta tulevaan pienikokoiseen vuohenjuustoon nimeltään Crottin de Chavignol. Vaikka kyseinen juustokikkare on Suomen kaupoissa harvinainen, Sancerre sopii mainiosti yhteen muidenkin vuohenjuustojen kanssa. Sitä kannattaa yhdistellä esimerkiksi salaatin kanssa, jonka päälle on aseteltu muutama paistettu vuohenjuustokiekko. Toki Sancerre käy muidenkin salaattien seuraksi; se yhdistyy hyvin useimpien vihannesten tai salaattikastikkeiden hapokkuuden kanssa.

Meidän iloksemme Sancerre sopii erityisen hyvin valkolihaisten kalojen seuraan, joita suomalainen innokkaasti yrittää narrata lomallaan. Esimerkiksi ahvenfilee, olipa sitten itse kalastettu tai torilta haettu, saa Sancerresta mainion kumppanin ruokapöydässä. Sancerre istuu aivan loistavasti myös äyriäisten seuraan ja siitä saa suuta kostuttavan aperitiivin, vaikka pöytään odotettaisiinkin tukevia liharuokia grillistä.

Naapurikin on kuuluisa

Toinen Suomessakin tunnettu Sauvignon blanc -viini, AOP Pouilly-Fumé, tulee samalta seudulta. Sen tuotantoalue sijaitsee Loire-joen toisella puolen lähes vastapäätä Sancerrea. Myös Pouilly-Fumé on saanut nimensä pienestä kaupungista, mutta sen viineihin käytetään ainoastaan Sauvignon blanc -rypäleitä eli ne ovat aina valkoviinejä.

Viinit muistuttavat toisiaan, ja niitä voi olla jopa vaikea erottaa toisistaan. Pouilly-Fumé on tyypillisesti hieman pyöreämpi, eikä sen hapokkuus ole aivan yhtä terävää kuin Sancerressa. Viinien arvostus on samalla tasolla ja niiden käyttötilanteet hyvin samankaltaisia, vaikka Sancerre onkin näkyvämmin esillä.</väliotsikko>

teksti Juha-Ville Mäkinen I kuva Denise Mäkinen

Jätä kommentti

*

*