Rioja – espanjalainen viini ranskalaiseen tapaan

Riojan alueella on tiettävästi tuotettu viinejä jo tuhansien vuosien ajan, mutta nykyisestä arvostuksestaan se saa kiittää ranskalaisia. 1800-luvun lopulla La Riojaan saapui Bordeaux’n alueelta viininviljelijöitä, jotka olivat lähteneet kotiseudultaan viinikirvan tuhottua heidän elinkeinonsa. Tuottajat löysivät alueen, joka sopi erinomaisesti viinin viljelyyn ja antoi heille mahdollisuuden toimeentuloon.

La Riojaan löysi tiensä myös joukko liikemiehiä, jotka olivat kiinnostuneita uudistamaan paikallista viiniteollisuutta. Myynnin kasvun mahdollisti viinien laadun lisäksi samoihin aikoihin kehittynyt rautatieverkosto. Näiltä ajoilta on peräisin Riojan viinien suosion lisäksi niiden nykyinen tyyli, joka edelleenkin muistuttaa monella tapaa Bordeaux’n alueen viinejä.

Pääosin punaisia viinejä

Riojan viineistä noin 85 % on punaisia, 10 % valkoisia ja loput 5 % roseita tai kuohuviinejä. Merkittävin tumma rypälelajike on Tempranillo, jonka osuus alueen punaviineissä on 60–100 %. Tärkeitä ja sekoituksissa usein käytettyjä rypälelajikkeita ovat myös Garnacha, Graciano ja Mazuelo.

Tempranillo antaa Riojan punaviineille kuitenkin niiden pääasiallisen maun sekä oikein hyvän kypsytyspotentiaalin. Riojan valkoviinit valmistetaan pääasiassa melko miedosta Macabeo-lajikkeesta, johon sekoitetaan usein Malvasíaa ja Garnacha Blancaa tuomaan rakennetta ja aromia. Roseeviinit valmistetaan pääasiassa Garnachasta.

Tärkeä elinkeino alueella

Riojaa valmistaa noin 550 tuottajaa, jotka viljelevät rypäleitä itsekin, mutta useimmiten ostavat käyttämänsä rypäleet alueen yli 18 000 viininviljelijältä. Lähes jokainen La Riojan asukas on sidoksissa viiniin, joko työskentelemällä niiden parissa tai ainakin jonkun tuttavansa kautta.

Riojat tunnetaan erityisesti hyvästä laadustaan, jota valvotaan tarkasti. Puolittain viranomaisena toimiva alueellinen toimielin Consejo Regulador valvoo Riojan tuotantoa viinin viljelystä ja rypäleiden laadusta lähtien aina viinin valmistukseen ja myyntiin laskemiseen asti.

Tynnyreillä merkittävä rooli

Bordeaux’n tapaan Rioja on sekoiteviini. Valmistukseen sallitut rypälelajikkeet ovat tarkasti määrättyjä, mutta niiden keskinäisiä suhteita muuttamalla tuottaja voi vaikuttaa paljonkin lopputulokseen. Viime aikoina keskustelua on käyty kuitenkin enemmän tynnyreistä. Alkujaan Riojan tuottajat käyttivät ranskalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä, tavoitteenaan tyylikkään hedelmäinen viini, jonka kypsytyskestävyys olisi hyvä.

Myöhemmin Riojan tuottajat alkoivat kuitenkin käyttää amerikkalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä. Ne vähensivät viinin tanniinisuutta ja antoivat viinille makeita, vaniljaisia aromeja. Tuloksena syntyneet viinit olivat miellyttäviä ja nuorinakin viinejä pehmeämpiä, ja ne kävivät paremmin kaupaksi. Nykyään tuottajat käyttävät sekä amerikkalaisia että ranskalaisia tynnyreitä riippuen talon tyylistä. Ironista ehkä, mutta erityisesti kapinallisina pidetyt nuoret tuottajat ovat palaamassa takaisin vanhempaan tyyliin.

Riojan laatuluokat

Riojat jaetaan virallisen luokituksen mukaisesti neljään eri laatuluokkaan. Peruslaadun Rioja on valmistettu Riojan tuotantoalueella kasvatetuista rypäleistä ja sitä on kypsytetty alle vuosi tammitynnyrissä. Nimellä Rioja Crianza myytävää viiniä on kypsytetty vähintään kaksi vuotta, joista vähintään vuosi tammitynnyrissä. Crianzat ovat usein nuoria ja tarkoitettu nautittavaksi suhteellisen pian myyntiin laskemisen jälkeen. Laadukkaat Crianzat kestävät kuitenkin pidempääkin kypsytystä.

Rioja Reservaa on kypsytettävä vähintään kolme vuotta, joista vähintään yksi vuosi tammitynnyrissä. Reservat ovat pyöreämpiä ja niiden tanniinit alkavat jo pehmetä. Kypsytystynnyreiden tammi erottuu niissä selvästi, mutta viinissä on edelleen myös runsaasti hedelmäisyyttä. Reserva kestää hyvin säilytystä tai lisäkypsytystä.

Rioja Gran Reserva on alueen laadukkainta viiniä ja sitä on kypsytettävä vähintään viisi vuotta, joista vähintään kaksi vuotta tammitynnyrissä. Tammen aromit alkavat olla jo tuntuvia. Pitkä kypsytys on useimmiten pehmentänyt Gran Reservan tanniinit ja hedelmäisyyteen on tullut paahtunut sävy.

Uusia luokituksia kaivataan

Riojan tuottajien keskuudessa käydään parhaillaan kovaa keskustelua tuotantosääntöjen uudistamisesta. Alue on melko iso ja sen sisällä olosuhteet vaihtelevat ilmaston ja maanperän osalta. Joidenkin nuorempien tuottajien mielestä tuotantosääntöjen tulisi huomioida paremmin eri alueilla tuotettujen viinien eroavaisuudet ja antaa mahdollisuus viinien laatuluokitteluun muutenkin kuin vain kypsytysajan pituuden perusteella.

Muutosta vaativien tuottajien mielestä Riojan viinit eivät ole mitenkään vakioita tai edes keskenään samankaltaista. Kuluttajien pitäisikin voida saada enemmän tietoa etiketeistä, mutta ainakaan toistaiseksi viralliset tahot eivät ole lämmenneet muutoksille.

Jätä kommentti

*

*