RHÔNE – eteläinen viinijoki

Rhône varrella tuotetaan useita maailman tunnetuimmista viineistä. Sen ranta-alueilla on viljelty viiniä jo ennen roomalaisten tuloa alueelle. Vuosituhansien aikana kuluttajien maku ja viljellyt rypälelajikkeet ovat vaihdelleet, mutta Rhônen viinit ovat olleet aina viinin ystävien suosiossa.

Rhônen alueella viinien tuotanto jakaantuu hyvin selkeästi pohjoisiin ja eteläisiin alueisiin. Niiden ilmasto ja viinien tyylit poikkeavat toisistaan, vaikka yhteisiäkin tekijöitä löytyy. Rhônen jokivarren pohjoisilla alueilla talvet voivat olla melko kylmiä, mutta kesät ovat lämpimiä. Tämän vuoksi pohjoisosan viinit ovat usein suhteellisen hapokkaita ja ryhdikkäitä. Eteläosissa talvet ovat puolestaan leutoja ja kesät kuumia, mikä tekee alueen viineistä tyypillisesti runsaita ja kypsän hedelmäisiä.

Pohjois-Rhônen viinit ovat useimmiten yhdestä rypälelajikkeesta valmistettuja lajikeviinejä. Etelä-Rhônen viinit ovat useammin sekoiteviinejä, joissa voi olla mukana laaja kirjo eri rypälelajikkeita. Molemmilla alueilla tuotetaan sekä puna- että valkoviinejä, mutta pääpaino on ollut punaisissa. Pohjoisosissa tuotetaan myös kuohuviinejä ja eteläosissa lisäksi roseeviinejä.

Laatua on arvostettu jo pitkään

Rhônen viineille luotiin jo 1700-luvulla laatuluokitus, joka oli tietynlainen nykyisen AOP-järjestelmän esiaste. Nykyisin Rhônen viinialueiden tuotantosäännöt jaetaan neljään eri tasoon.

Côtes du Rhône AOP kattaa koko alueen. Tällä nimellä voidaan markkinoida viiniä, joka on valmistettu missä tahansa alueella kasvatetuista rypäleistä. Sallittuja rypälelajikkeita on 20, joten tuottajalla on paljon sekoitusmahdollisuuksia. Useimmiten Côtes du Rhônet ovat lämpimän makuisia, keskitäyteläisiä punaviinejä, joista löytyy mausteisuutta ja pehmeitä tanniineja. Eri tuottajien väliset erot voivat olla suuria.

Côtes du Rhône Villages AOP -luokitus on myönnetty 95:lle keskimääräistä laadukkaampaa viiniä valmistavalle kylälle. Tuotantosääntö on tarkempi, ja viineissä on käytettävä Grenachea osana sekoitusta. Lisäksi viinien alkoholipitoisuuden tulee olla vähintään 12 prosenttia. Näiden viinien tyyli on samanlainen kuin ”perustason” Côtes du Rhônen, mutta kuluttajalla on lupa odottaa parempaa laatua.

Côtes du Rhône Village AOP -luokassa on 18 aivan erityisen laadukasta viiniä valmistavaa kylää. Niillä on oikeus käyttää tätä merkintää, johon voidaan lisätä kylän nimi. Näiden viinien tuottajat ovat ylpeitä kylänsä nimestä ja panostavat sen mukaisesti viiniensä laatuun.

Arvostetuimmat viinit tunnetaan niiden omilla nimillä

Rhônen arvostetuimpien viinien etiketeissä ei mainita Rhônea lainkaan, vaan ne tunnetaan omilla nimillään. Näitä oman AOP luokituksen saaneita tuotantoalueita on Rhônen varrella yhteensä 15. Jotkut alueista ovat hyvinkin pieniä, jopa vain isohkon kukkulan etelärinne.

Côte-Rôtie on syrahviineistään kuuluisaksi tullut pohjoisen Rhônen alue, jonka viinit ovat täyteläisiä, nuorena tiukan tanniinisia ja voimakkaita. Niissä on mausteisuutta ja intensiivistä hedelmäisyyttä. Ne ovat toimineet esikuvana isolle joukolle uuden maailman, ja erityisesti Australian, shirazviinejä. Voimakkaimmat Côte-Rôtien viinit kestävät pitkääkin kypsytystä.

Condrieu on pohjoisen Rhônen alue, jossa tuotetaan ainoastaan Viognier-rypälelajikkeesta tehtyjä valkoviinejä. Condrieun viinejä tuotetaan hyvin vähän, ja ne ovat hyvin arvostettuja. Niitä pidetään eräinä todella harvoista huippulaadukkaista arvoviineistä, jotka tulisi nauttia melko nuorina. Condrieun viinit ovat aromaattisia, täyteläisiä ja kypsän hedelmäisiä. Condrieun viinien saatavuus on Suomessa erittäin huono, mutta niiden tunnelmaan pääsee nykyisin myös Australiassa tuotettujen viognierviinien kautta.

Hermitage on pohjoisten Rhônen viinituotantoalueista eteläisin. Se tunnetaan erityisesti syrahviineistään, jotka ovat olleet erityisen arvostettuja jo satojen vuosien ajan. Viiniviljelykset rajoittuvat laajahkon kukkulan etelärinteeseen, jonka laella sijaitseva pieni kappeli esiintyy usein etiketeissä. Hermitaget ovat järeitä viinejä, jotka kestävät useiden vuosikymmenien kypsytystä. Kukkulan pohjoispuolella aukeaa huomattavasti suurempi Crozes-Hermitagen AOP alue, jota pidetään Hermitagen kakkosviininä. Näiden viinien laatu vaihtelee, mutta parhaimmillaan ne lähestyvät Hermitagea.

Châteauneuf-du-Pape on Rhônen eteläisten osien legendaarisin viinialue. Se tunnetaan muhkean hedelmäisistä ja pitkäikäisistä punaviineistään, joissa on hienoa yrttisyyttä ja etelän lämpöä. Paikka tunnetaan myös pitkästä ja osittain paavillisesta historiastaan. Châteauneuf-du-Pape oli ensimmäinen tuotantoalue, jolle vahvistettiin AOC-luokitus.

Alueen tuotantosääntö mahdollistaa 13 rypälelajikkeen käyttämisen. Myös alueen maaperä vaihtelee alueen eri osissa, joten sekoiteviininä Châteauneuf-du-Pape on aina tuottajansa oloinen. Onneksi tuottajilla on yhteisenä intressinä laatu, alueen viinejä pidetäänkin hyvin tasalaatuisina.

Gigondas ja Vacqueyras ovat eteläisen alueen viinejä, joita pidetään usein châteauneuf-du-papen serkkuina. Näiltä alueilta tulevat viinit ovat käytännössä kaikki punaisia, vaikka täällä valmistetaan hieman roseetakin.  Viinit ovat hyvin samantapaisia kuin punaiset châteauneuf-du-papet, mutta näissä viineissä korostuu enemmän runsaus ja voimallisuus.

Teksti Juha-Ville Mäkinen, kuva Denise Mäkinen

Lue lisää: Rioja – espanjalainen viini ranskalaiseen tapaan

Barolo on viinien kuningas

Miten olisi viinimatka Italiaan?

Jätä kommentti

*

*