PROVENCE – roseviinien koti

Provence ja roseeviinit kuuluvat erottamattomina yhteen. Eikä pelkästään matkailijoiden mielikuvissa: Provencen viineistä 88 prosenttia on roseeta. Täältä löytyy kuitenkin myös muutama muu huomion arvoinen viini.

Nykyään Provencessa suhtaudutaan roseeseen vakavasti ja niiden laatu on yleisesti hyvällä tasolla. Ne ajat, jolloin täkäläinen rosee oli vaatimatonta ja turisteille tarkoitettua, ovat ohi.

Roseen suosio on kaikkialla maailmassa kasvussa ja nämä markkinat ovat Provencen alueenkin tuottajien tähtäimessä. Vienti edellyttää onnistuakseen kuitenkin huomattavan hyvää laatua.

Hyvänä esimerkkinä laatuun sitoutumisesta toimii tuottajien vuonna 1999 perustama tutkimuskeskus, joka keskittyy vain roseeviineihin liittyvään tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Roseen merkityksestä alueelle saa hyvän käsityksen, kun muistaa että niiden tuotantomäärät pyörivät 140 miljoonassa pullossa vuositasolla.

Provence tuottaa tällä hetkellä yli kolmanneksen kaikesta Ranskassa myytävästä roseesta. Koko maailmassa myytävästä roseesta Provencen osuus on noin kuusi prosenttia.

Erityylisiä roseeviinejä

Provencen rosee on usein helposti lähestyttävää ja kevyttä. Se sopiikin edelleen hyvin seurusteluun, mutta nyttemmin yhä useammin myös ruokapöytään.

Kun tuotantomäärät ovat suuria, on aika luontevaa, että tarjolla on laajasti erilaisia roseeviinejä. Valikoima ulottuu kevyistä ja lähes hennon makuisista, vaaleista roseista jopa roteviin ja tukevan makuisiin, hyvin tummiin roseeviineihin.

Paikallisen marketin pitkää roseeviinien hyllyä tutkiessa joutuu jo miettimään, mihin tilanteeseen roseeta on hankkimassa. Rosee ei ole myöskään enää pelkästään naisten etuoikeus. Roseeviinipullo löytyy yhä useammin myös miesten kourasta.

Puna- ja valkoviinit ovat nousussa

Provencen alueella tuotetaan myös valko- ja punaviinejä, joista etenkin punaviinien arvostus on ollut nousussa. Alueen punaviineillä ei ole yhtenäistä tyyliä, mutta useimmiten puhutaan täyteläisistä ja voimakkaista viineistä, joiden kypsytyspotentiaali on hyvä.

Provencen AOP-tason viinit jaotellaan paikkakunnan perusteella johonkin kolmesta tuotantoalueesta. Näitä ovat Côtes-de-provence, Coteaux d’aix-en-provence ja Coteaux-varois-en-provence.

Tuotantoalueet ovat varsin laajoja, eikä niiden välillä ole juurikaan eroja. Jako onkin enemmän hallinnollinen kuin laadullinen. Provencessa on kuitenkin muutama erillinen tuotantoalue, jotka erottuvat selvästi muusta viinitarjonnasta laatunsa ja maineensa puolesta.

Punaviinien ylpeys on Bandol

Bandol sijaitsee pienen ajomatka päässä Marseillesta itään. Täällä viinien historia on hyvin pitkä, Ranskan ensimmäiset viinitarhat istutettiin reilut pari tuhatta vuotta sitten juuri Marseillen alueelle.

Bandol tunnetaan erityisesti voimakkaista ja täyteläisistä punaviineistään, joiden päärypälelajikkeena on myöhään kypsyvä ja paksukuorinen Mourvèdre. Sitä käytetään laajasti sekoitusten osana eteläisen Rhônen viineissä, mutta Bandolin alueella se kasvaa ja kypsyy poikkeuksellisen hyvin.

Alueella valmistetaan myös valko- ja roseeviinejä, mutta ne eivät ole erityisen tunnettuja. Punainen Bandol on mausteisen lämmin ja hieman yrttinen, mutta hämmästyttävän hedelmäinen viini.

Se vaatii nykyaikaisillakin valmistusmenetelmillä tehtynä vielä muutaman vuoden kypsytyksen, jotta sen tanniinit pehmenevät. Punaisen Bandolin kypsytyskestävyys on erittäin hyvä, vaikka tuottajat korostavat sen olevan kaikin puolin valmista nautittavaksi heti myyntiin tullessaan.

Valkoviinien mainetta ylläpitää Cassis

Cassis on ranskalaisessa ravintolassa helppo sekoittaa mustaherukkaliköörin kanssa. Nimi kun kirjoitetaan samalla tavalla, mutta lausutaan pienellä erolla.

Viinien osalta Cassis on valkoviineihin keskittynyt pienen pieni viinialue, joka sijaitsee aivan Marseillen kaupungin kupeessa. Cassisin alueen keskuksena toimii viehättävä saman niminen rantakaupunki, joka on Marseillen asukkaiden suosima lomakohde.

Cassis on täällä välttämätön seuralainen paikalliselle kalasopalle, bouillabaisselle. Cassis on kuivan mineraalinen ja aromaattinen viini, jonka mausta löytyy hieman jodia. Se voi selittyä sillä, että viiniviljelykset ulottuvat osin aivan merenrantaan saakka. Cassisin alueella tuotetaan nykytrendin mukaisesti jonkin verran myös roseeviinejä.

Teksti Juha-Ville Mäkinen, kuva Denise Mäkinen

Jätä kommentti

*

*