PORTVIINI – Joen tuomaa

Portviini on makea, väkevöity punaviini, joka on saanut nimensä Porton kaupungin mukaan. Se toimii hyvänä lämmikkeenä talvi-iltoina ja oivana kaverina sinihomejuustoille.

 

Viini joen varrelta

Portviini on perinteisesti kypsytetty ja myyty maailmalle portugalilaisesta Porton kaupungista, jonka läpi Douro-joki laskee Atlanttiin. Portviiniin käytettävät perusviinit kuitenkin valmistetaan idempänä Douron varrella. Täällä viiniviljelykset leviävät karun seudun läpi kiemurtelevan Douro-jokilaakson jyrkille rinteille.

Seutua pidetään yhtenä kauneimmista viinialueista maailmassa. Douron varrella on viljelty viiniä pitkään, joidenkin arvioiden mukaan jopa pari tuhatta vuotta.

Niitä arvostettiin ja niiden nimi suojattiin kuninkaallisella asetuksella jo 1400-luvulla. Viinit kuljetettiin perinteisesti pienillä jokilaivoilla varastoitavaksi Porton kaupunkiin.

Väkevöity viini 

Portviini on uudempi tuote. Se syntyi 1700-luvulla, kun haluttiin kehittää pitkillä merimatkoilla paremmin säilyvä viini.

Portviini valmistetaan lisäämällä viiniin käymisen aikana alkoholia, joka on tislattu viinistä. Viinitisle toimii tehokkaana säilöntäaineena. Väkevöinnin johdosta käyminen keskeytyy ja viiniin jää rypäleiden sokeria, josta viinin makeus tulee.

Alkoholi lisätään yleensä muutaman päivä käymisen jälkeen. Viinin vahvuus nousee alkoholilisäyksen ansiosta ja on yleensä noin 20 prosenttia.

Portviinin nimi ja alkuperä suojattiin vuonna 1756 ja on nykyisin EU:n säännösten suojaama. Paikalliset viranomaiset valvovat tiukasti nimen käyttöä ja viinien tuotantoa.

Englantilaiset suosion taustalla 

Portviinin suosio sai alkunsa Ranskan ja Englannin välisen sodan seurauksena, jonka johdosta englantilaisten aiemmin suosimia ranskalaisia viinejä ei ollut saatavilla. Janoisille briteille oli kuitenkin jostakin saatava hyvää viiniä, mihin tilaisuuteen portugalilaiset tarttuivat innolla.

Britit tarttuivat puolestaan innolla portviinilasiin ja portviinistä tulikin nopeasti hyvin suosittua. Englanti oli tuolloin todellinen suurvalta ja sen vaikutuksen ansiosta portviinin suosio kasvoi myös muualla maailmassa.

Useilla portviinitaloilla onkin nykyisin englantiin viittaava nimi. Se selittyy sillä, että portviinin valtaisa suosio Englannissa 1700-luvun lopulla innosti sikäläisiä liikemiehiä perustamaan Portoon viinitaloja.

Punaiset portviinit 

Portviini mielletään makeaksi jälkiruokaviiniksi ja niin se useimmiten meillä onkin. Punaisia laatuja on useampia, joten etiketistä kannattaa katsoa hieman tarkemmin, mitä lasiin on tarjolla.

Nimellä Ruby myytävä laatu on yleisin portviini. Se on sekoiteviini, johon voidaan käyttää eri vuosikerojen ja palstojen perusviinejä.

Ruby-laadun viiniä kypsytetään kolme vuotta suurissa sammioissa, joista ei irtoa juurikaan aromeja viiniin. Ruby Reserve tarkoittaa ruby-laatuista viiniä, johon on käytetty laadukkaampia viinejä ja jonka tuottajajärjestön virallinen raati on hyväksynyt reserve luokkaan. Rubysta löytyy myös harvinainen rose-versio, joka lanseerattiin markkinoille vuonna 2008.

Late Bottled Vintage (LBV) on tietyn vuosikerran sadosta valmistettu portviini. Sitä kypsytetään 4–6 vuotta tynnyrissä, mutta se on edelleen hedelmäisen makea viini, jonka arvostus on selvästi korkeampi kuin rubyn.

Pelkällä merkinnällä Vintage varustettu portviini tarkoittaa parhaiden vuosien vuosikertaviiniä, jota kypsytetään tynnyrissä noin kaksi vuotta. Sen jälkeen viini pullotetaan, mutta se jatkaa kehittymistään pullossa.

Vintage-portviinit säilyvät pitkään ja voivat olla parhaimmillaan vasta jopa 20 vuotiaina. Merkintä Single Quinta Vintage tarkoittaa yhden viinitilan ja tietyn vuosikerran sadosta valmistettua portviiniä.

Kellanruskeat portviinit 

Pitkän kypsytyksen aikana portviinin väri muuttuu kellanruskeaksi tai jopa tumman oranssiksi. Tynnyrin vaikutuksesta viini hapettuu ja saa tammesta makuaineita. Viiniin ilmestyy rusinaisia ja pähkinäisiä aromeja.

Kauan kypsytettyyn portviiniin kehittyy aromi, jota ranskalaiset kutsuvat nimellä rancioja joka esiintyy myös vanhoissa laadukkaissa konjakeissa. Nämä portviinit eivät ole enää jälkiruokaviinejä, vaan ne sopivat paremmin nautittavaksi hyvän sikarin kanssa.

Nimellä Tawny myytävä portviini on kellanruskea, pienissä tynnyreissä 3–5 vuotta kypsytetty eri vuosien sekoite. Tawny Reserve tarkoittaa laadukkaammista viineistä valmistettua Tawnya.

Tawny laadun portviini voi olla myös pidempään tynnyrissä kypsytetty. Tällöin sekoitukseen käytettyjen viinien keskimääräinen ikä merkitään etikettiin.

Viralliset ikämerkinnät ovat 10, 20, 30 tai yli 40 vuotta. Merkintä Colheita tarkoittaa yhden vuosikerran viineistä tehtyä Tawnya, jota on kypsytetty tynnyreissä vähintään seitsemän vuotta.

 

Teksti:  Juha-Ville Mäkinen Kuva: Denise Mäkinen

Jätä kommentti

*

*