Miten olisi viinimatka Italiaan?

 

Italia maailman suurin viinin tuottaja. Maassa on yli 400 alkuperäluokiteltua viiniä, joiden joukossa useita maailman arvostetuimpia. Sieltä löytyy jokaiselle viinin ystävälle myös sopiva viinimatkan kohde.

Mitäpä haittaa siitä on, jos paikalliset eivät osaa muodostaa jonoja, pulisevat taukoamatta tai pysäköivät minne mahtuu? Italiassa ei tarvitse olla huolissaan kielimuurista, aina voi ottaa kädet ja jalat avuksi tai sanakirjan esille. Ainoa tilanne, jolloin naama on syytä pitää vakavana, on joutuminen tekemisiin paikallisen virkavallan kanssa. Heidän kanssaan et tosin joudu tekemisiin, ellet ole itse rikkonut jotakin sääntöä.

Italialaiset ovat panostaneet koko ajan suositummaksi käyvän viinimatkailun laatuun. Tämä näkyy hyvinä majoitus- ja ravitsemispalveluina, opastettuina viinireitteinä ja erilaisina viinitapahtumina. Italialainen elämänmeno poikkeaa suomalaisesta ja sinne lähtiessä kannattaa unohtaa turha jäykkyys.

Viinimatkan suunnittelu on helppoa

Viinimatkan suunnittelu on nykyisin yhtä helppoa kuin netin käyttäminen. Googlaamalla mieluisan viinin nimen saat ison joukon linkkejä, joiden avulla pääset vaivattomasti alkuun. Majapaikkojen ja ravintoloiden valinnassa kannattaa käyttää apuna Tripadvisor:ia, josta löytyy uskomaton määrä matkailijoiden tekemiä arviointeja.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa tutkia myös maatilamajoituksen (agriturismo) tai Bed & Breakfastin nimissä tarjottavia vaihtoehtoja. Näissä saa usein erinomaisen hinta-laatusuhteen ja kaupan päälle paikallistuntemuksen, jota voi käyttää vaikka ravintolaa valittaessa.

Viinintuottajien omien järjestöjen ja paikallisten matkailuorganisaatioiden sivuilta löytyy tietoja alueen viineistä ja tuottajista sekä ehdotuksia vierailukohteiksi. Lentolippujen ja vuokra-auton varaaminen onnistuu vaivattomasti joko suoraan lentoyhtiön sivuilta tai eri matkatoimistoja vertailevien sivustojen kautta.

Milanon kautta

Milanoon on Suomesta joka päivä parikin lentoa. Sieltä lounaaseen lähtiessä pääsee kuuluisalle Barolon alueelle. Täällä ykkösnimiä ovat tukevat ja tanniiniset punaviinit Barolo ja Barbaresco. Alueella valmistetaan useita muitakin viinejä, joista maininnan arvoisia ovat edellisiä kevyemmät Barbera tai Dolcetto rypäleistä valmistettavat ja niiden nimillä myytävät punaviinit. Barolon seudulla valmistetaan myös kiinnostavia valkoviinejä, joita Suomeen asti ei tunnu riittävän.

Milanosta itään lähdettäessä tulee tunnin ajon jälkeen eteen Franciacortan alue, joka tunnetaan Italian arvostetuimman ja samannimisen kuohuviinin kotiseutuna. Sen valmistusmenetelmät, käytettävät rypälelajikkeet ja valitettavasti myös hinnat muistuttavat paljon samppanjaa. Franciacortaa valmistetaan myös kiinnostavana Saten nimisenä versiona, jossa pullossa oleva paine on matalampi ja viinin suutuntuma pehmeämpi kuin yleensä kuohuviineissä.

Venetsian kautta

Kesäkaudella lennetään suoria lentoja myös Venetsiaan. Täältä pohjoiseen mentäessä päästään toisen suositun kuohuviinin, Proseccon, syntylähteille. Jos pidättäytyy viinin DOCG laaduissa Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore ja Asolo Prosecco Superiore, laadun voi odottaa oleva kohdillaan. Näidenkin viinien nimet ovat paikkaan sidottuja, joten matkailijan on helpompi osua oikeille alueille.

Venetsiasta länteen, noin tunnin ajomatkan päässä ovat kuuluisat Valpolicellan ja Soaven viinialueet. Milanostakin tänne ehti parissa tunnissa. Valpolicella on tunnettu keskitäyteläisistä punaviineistään, joissa on joskus tuntuvaa hapokkuutta sekä ennen muuta täyteläisistä Amarone viineistä.

Soave tunnetaan pirteän raikkaista valkoviineistään. Soavea löytyy myös makeina ja kuohuvina versioina. Soaven maine oli alamaissa pitkään, mutta nyt uusi tuottajien sukupolvi on nostanut näiden aikoinaan Euroopan hoveja ihastuttaneiden viinien laadun jälleen korkealle tasolle.

Pisan kautta

Kesällä lennetään suoraan myös Pisaan, josta pääsee helposti Toscanaan Chiantin viinialueille. Chiantin ydinalueella, eli Chianti Classicon alueella liikkuessa satunnainen viinimatkailija kokee ehkä pientä ahdistusta viinimatkailijoiden tungoksessa. Matkailijoiden määrät ovat täällä suuria, mutta pienellä tutkimisella ja pahimpia turistirysiä välttelemällä täältäkin on mahdollista löytää järkevän hintainen ja aitoa paikallisuutta tarjoava majoitus tai ravintola.

Chianti on keskitäyteläinen punaviini, joka on todennäköisesti parhaimmillaan parin vuoden kuluessa myyntiin tulostaan. Chianti Riservat ovat puolestaan tiukoilla tanniineilla varustettuja, melko järeitä punaviinejä. Niitä on syytä kypsytellä jokusia vuosia ennen nauttimista. Maakunnan parhaat punaviinit tulevat alueen eteläpuolelta Montalcinon ja Montepulcianon kaupungeista ja kantavat nimiä Brunello di Montalcino ja Vino Nobile di Montepulciano.

Rohkeasti kuplamuovia pakkaamaan

Edellä mainittujen alueiden lisäksi viiniä tuotetaan käytännössä kaikkialla muuallakin Italiassa. Rohkea ja ennakkoluuloton viinimatkailija voi tehdä täällä loistavia löytömatkoja ja hankkia edullisiakin tuliaisia kotiin tuomisiksi.

Tuliaisia kertyy myös tunnetummilla alueilla liikkuville viinimatkailijoille, joten lähtijöiden on syytä varata mukaansa riittävästi kuplamuovia. Hankitut viinipullot kannattaa pakata rullaamalla niiden ympäri useampi kerros kuplamuovia, jota saa useista kaupoista rullatavarana. Se suojaa pulloja yllättävän hyvin ja mahdollistaa matkalaukkujen tehokkaan täyttämisen.

Jätä kommentti

*

*