Barolo on viinien kuningas

Barolo on eräs maailman tunnetuimmista viineistä. Se on järeä ja vakavasti otettava punaviini, joka ansaitsee arvostuksensa.

Barolon tuotantoalue sijaitsee Torinon eteläpuolella Alban kaupungin tuntumassa ja saa nimensä viiniviljelysten keskelle jäävän pikkukaupungin mukaan. Barolo vaatii nauttijaltaan kärsivällisyyttä ja kokemusta. Se valmistetaan paksukuorisesta Nebbiolo rypälelajikkeesta, joka tuottaa nuorena mineraalisen karuja ja vahvan tanniinisia viinejä. Perinteisellä tavalla valmistettu Barolo vaatii jopa vuosikymmenten kypsytyksen ennen kuin sen jylhyys avautuu todelliseen loistoonsa.

Barolo on erittäin arvostettu, mutta harvalla on mahdollisuutta kypsytellä näitä pulloja, jotka ovat jo nuorenakin varsin kalliita. Kauppiaiden kypsyttämät pullot ovat tietysti sitäkin kalliimpia. Barolon sanotaankin olevan viinien kuningas ja kuninkaiden viini, sillä kunkkujen ei tarvinnut murehtia kustannusten kaltaisista pikkuseikoista. Sanonta saattaa tosin olla saanut alkunsa siitä, että Italian kuninkaan 1800-luvulla omistama Fontanafreddan viinitila tuotti hänelle suuret määrät Baroloa. Tila on edelleen olemassa ja jatkaa Barolon valmistusta.

Asiakas on kuningas täälläkin

Tuottajat valmistavat viiniä myytäväksi ja heidän on pakko seurata nykyaikaisen kuluttajan mieltymyksiä. Nykyisin Barolonkin tyyli on muuttumassa. Yhä useampi tuottaja tähtää nopeammin markkinoille tuotavaan viiniin, jonka tanniinit ovat pehmeämpiä ja joka olisi muutenkin helpommin lähestyttävä. Arkiviiniksi Barolo ei kuitenkaan ole muuttumassa. Kohderyhmänä ovat edelleenkin erityisen laatutietoiset kuluttajat ja viiniharrastajat. Tuottajien on pidettävä laadusta hyvää huolta, koska nämä kohderyhmät osaavat myös vaatia vastinetta rahalleen.

Langhen viinialueeseen kuuluva Barolon tuotantoalue on kukkulaista seutua, jota halkoo muutama joki. Maaperän muodot, auringon säteiden osuminen ja maa-aines vaihtelevat voimakkaasti alueen sisällä. Täältä löytyy hyviä kasvupaikkoja erilaisille rypälelajikkeille. Barolon pienen tuotantoalueen sisäpuolella Nebbiolo on taloudellisista syistä johtuen ykköslajike, mutta rajan ylityksen jälkeen se on yksi lajike monen muun joukossa.

”Olemme toki hyvin ylpeitä Barolostamme, mutta yhtä mielellämme kerromme muistakin viineistämme”, kertoo Milena Vaira, joka yhdessä miehensä kanssa omistaa arvostetun G.D. Vajra nimisen viinitilan. ”Joskus jopa hieman harmittaa, kun maailma näkee täällä vain Barolon, vaikka Piedmontella olisi monia muitakin perinteisiä viinejä tarjottavanaan.”

Muidenkin lajikkeiden suosio kasvussa

Milenan iloksi viinin ystävät ovat viime vuosina yhä useammin innostuneet Barbera ja Dolcetto lajikkeista valmistetuista viineistä. Barbera on Piemonten eniten viljelty lajike, joka tuottaa helposti lähestyttäviä ja hedelmäisiä punaviinejä. Viinien tanniinipitoisuus on hyvin matala, ja siksi niitä pidettiin aikoinaan vaatimattomina arkiviineinä. Nykyisin niiden laatu ja yksilöllisyys ovat lisääntyneet merkittävästi.

Dolcetto on hieman uudempi haastaja, joka on perinteisesti jakanut mielipiteitä. Se mielletään vanhastaan kevyeksi ja kirpeänmakuiseksi punaviiniksi, mutta nykyisin siitä löytyy hienon tuoksuvia ja samettisia versioita. Alueella kasvatetaan näiden lisäksi myös useita muita alkuperäisinä pidettyjä lajikkeita, jotka toistaiseksi ovat vielä jääneet harrastajien suosimiksi harvinaisuuksiksi.

”Piemonten valkoisista rypäleistä yleisin on Moscato, josta suurin osa kuluu Astin kaupungin nimeä kantavaan kuohuviiniin ja vermutin valmistukseen. Muut siitä valmistetut viinit ovat käymässä harvinaiseksi, mikä on sääli.” Milena jatkaa. ”Perinteinen Moscato on makea, hedelmäisen aromaattinen viini, jonka alkoholipitoisuus on hyvin matala, noin 5 %. Se sopii erinomaisesti nautittavaksi aterian päätteeksi tai kesäisen tapaamisen ilona. Matalan alkoholipitoisuutensa johdosta sitä on vanhastaan pidetty myös lapsille sopivana.”

Valkoviinejä kansainväliseen makuun

Barolon alueen nykyiset valkoviinit perustuvat enemmän kansainvälisiin lajikkeisiin. Jo muutaman vuosikymmenen ajan alueen maaperää ja ilmasto-olosuhteita on pidetty Chardonnaylle erinomaisesti sopivina. Täällä siitä onkin valmistettu maailman parhaiksi mainittuja kuivia valkoviinejä, jotka ovat tyylikkään mineraalisia ja hyvällä tynnyritekniikalla kauniisti pyöristettyjä.

Uudempana suosikkina voi mainita Rieslingin, jota alkoi ilmestyä joillekin täkäläisille viljelyksille parikymmentä vuotta sitten. G.D. Vajra on valmistanut sitä jo 1980-luvun lopulta lähtien.

”Riesling on tällä hetkellä kovin suosittua ja nykyisin se loppuu meiltä jo ennen kuin seuraavan sadon viinit saadaan kypsytettyä”, Milena toteaa.

Pikainen visiitti toisen tunnetun tuottajan, Ettore Germanon luona vahvistaa asian. Riesling on loppu täälläkin. Jäljellä ei ole edes tuottajan omaan käyttöön varattuja pulloja.

Myös alkuun ja loppuun sopivia viinejä

Italialaisten mielestä viini kuuluu ruokapöytään. Niinpä sellainen tarvitaan myös aperitiiviksi ja aterian päätteeksi. Osalla Barolon tuottajista on valikoimissaan kuohuviinejä. Se on aika luontevaa, koska läheisen Astin kaupungin ympärillä leviää eräs Italian tunnetummista kuohuviinialueista.

Perinteisesti Astit ovat alkoholipitoisuudeltaan matalia, kepeän aromaattisia ja vähintäänkin hieman makeita kesäjuomia. Nykyisin täältä löytyy yhä enemmän kuivia ja ruokapöydän ehdoilla valmistettuja kuohuviinejä.

Piemonten alueella on syöty aina hyvin ja perusteellisesti. Joskus turhankin raskaasti, jonka aiheuttamaan ahdistukseen tuo lievitystä Barolo Chinato. Kyseessä on Barolo, jota on makeutettu ja maustettu. Reseptit vaihtelevat tuottajittain, mutta usein Chinatoissa voi maistaa kanelia, korianteria, iiriksen kukkaa, minttua ja vaniljaa. Ruoan jälkeen se tarjotaan huoneen lämpöisenä, mutta Chinatoa voidaan tarjota talvisin myös lämmitettynä. Tällöin se muistuttaa Glühweinia, mutta on makeampaa.

 

Kuvassa: Barolon lisäksi viinin ystävän kannattaa noteerata alueen muutkin viinit, muistuttaa Milena Vaira.

Tekti Juha-Ville Mäkinen, Kuvat: Denise Mäkinen

 

Jätä kommentti

*

*