AMARONE – mainio vahinko

Amarone-viinit ovat hyvin arvostettuja ja niitä pidetään eräinä Italian parhaista punaviineistä. Harva kuitenkaan tietää, että kyseessä on vahinko, eikä edes kovin vanha sellainen.

Valpolicellan alueen viini

Amaronet tulevat Pohjois-Italiasta Valpolicellan alueelta Veronan kaupungin luoteispuolelta. Alue on strategisesti merkittävä, joten täällä ovat aina pitäneet majaa jonkin valtion hallinto- ja sotakoneistot. Niitä, ja toki myös paikallisia asukkaita varten on tarvittu paljon viiniä.

Onneksi Valpolicellan alue sopiikin erinomaisesti viinin viljelykseen, jonka historia ulottuu täällä roomalaisten aikoihin asti. Hyvä viini on tuonut alueelle myös vaurautta, ainakin päätellen historiallisten kaupunkien määrästä ja hienostuneesta ruokakulttuurista.

Kaikki Valpolicellan alueen viinit ovat punaviinejä. Ne valmistetaan usean rypälelajikkeen sekoituksina. Puhtaita lajikeviinejä ei tuoteta, eikä rypälelajikkeita mainita etiketeissä.

Amaronen tai muiden Valpolicellan viinien tapauksessa se ei juurikaan haittaa. Ne tunnetaan nimen perusteella. Kuluttajille ovat tuttuja perustason Valpolicellan lisäksi Recioto della Valpolicella, Amarone della Valpolicella ja Ripasso.

Amarone syntyi vahingossa

Paikallisten mielestä alueen paras viini on edelleen makea Recioto della Valpolicella, vaikka se ei olekaan Italian ulkopuolella erityisen tunnettu. Amaronen eli virallisemmin Amarone della Valpolicellan syntytarina kertoo, että sotien jälkeisenä aikana erään tuottajan valmistama Recioto oli päässyt vahingossa käymään loppuun asti ja makeaksi tarkoitetusta viinistä olikin tullut kuivaa.

Tuottaja kuitenkin tykästyi näin syntyneeseen viiniin, joka oli erittäin täyteläinen, runsaan makuinen ja tuoksuva. Amaronen valmistus vakiintui osaksi alueen viinitarjontaa ja sen suosio kasvoi hiljalleen. Iso muutos tapahtui 1980-luvulla, kun amerikkalaiset kuluttajat ihastuivat siihen.

Molemmat viinityypit valmistetaan mahdollisimman pitkään köynnöksissä kypsyneistä ja makean mehukkaista rypäleistä. Rypäleitä kuivatetaan isoissa laatikoissa joitakin kuukausia, jolloin niistä haihtuu vettä ja jäljelle jäävästä rypälemehusta tulee intensiivisempää. Tällä tavoin rusinoituneista rypäleistä saadaan viiniä, joka on runsasta ja todella täyteläistä.

Recioton käyminen keskeytetään kun viinissä on vielä rypäleiden sokeria jäljellä ja sen kuuluukin olla makeaa. Amaronessa rypäleiden sisältämän sokerin annetaan käydä loppuun asti eli tuloksena on tuhti, mutta kuiva viini.

Paikallisten mielestä oiva mietiskelyviini

Italiassa tämän tyyppisiä viinejä on perinteisesti pidetty ns. mietiskelyviineinä (Vino da Meditazione), jotka sopivat tarjottaviksi kun ihminen haluaa rauhassa nauttia itsensä seurasta tai tapaa hyvän ystävän. Nykyisin Reciotoa pidetään usein jälkiruokaviininä, johon tarkoitukseen se myös mainiosti sopii.

Ruokapöydässä Reciotoja yhdistetään usein muun muassa sinihomejuustojen kanssa, eivätkä tummasta suklaasta valmistetut jälkiruoatkaan ole mahdoton ajatus. Amaronetkin ovat mainioita nautiskelu- ja mietiskelyviinejä, mutta nekin sopivat ruokapöytään tukevien liharuokien seuraksi. Amaronet kestävät lisäksi pitkääkin säilytystä ja sopivat hyvin myös kypsytettäviksi.

Köyhänkin miehen versio löytyy

Amaronen suuri suosio ja hintojen nousu johtivat Ripasso-viinien syntymiseen. Ripassot valmistetaan lisäämällä Amaronen valmistukseen käytettyjen rypäleiden kuorimassaa käymässä olevan nuoren Valpolicella-viinin sekaan. Näin syntyy Valpolicellasta tukevampi ja tanniinisempi versio, jossa on selvästi Amaronen ominaisuuksia, mm. pehmeämpi ja täyteläisempi maku. Ripassot ovatkin tavallaan Valpolicellan ja Amaronen välimuotoja. Useat kutsuvat Ripassoa köyhän miehen Amaroneksi. Melko tuhdit, mutta edelleen hapokkaat Ripasso-viinit ovat monikäyttöisiä punaviinejä, sopien hyvin mm. useiden juustojen, grillatun lihan tai pataruokien kumppaniksi. Perus-Valpolicellat sopivat puolestaan hyvin esimerkiksi rasvaisten, mutta miedon makuisten pastojen tai pizzojen seuraksi.

Teksti Juha-Ville Mäkinen, kuva Denise Mäkinen

Jätä kommentti

*

*