Maalämpö yleistyy – Miten se vaikuttaa sähkönkulutukseen?

Lundell valitsi työhönsä alueelliseen tarkasteluun Helsingin Vuosaaren, mutta vieraili paikan päällä vasta tämän jutun haastattelussa. Tutkimuksensa hän teki etämittaustulosten avulla. Kuvassa Lundellin taustalla Vuosaaren kerrostaloja. Kuva: Piritta Porthan

Maalämpöpumput kasvattavat sähkönkulutusta talvella. Kun pakkanen kiristyy, yhä useammat järjestelmissä varalla olevat sähkövastukset kytkeytyvät päälle. Miika Lundell käsitteli lämmitystapamuutosten vaikutusta liittymien huipputehoihin ja vuosienergioihin diplomityössään Maalämpökerrostalojen verkostovaikutukset.

Miika Lundell tutki Tampereen yliopistossa maalämmön yleistymisen vaikutusta sähkönkulutukseen tulevaisuuden Helsingin kerrostaloissa ja sähköverkossa. Tutkimuksensa hän jakoi kolmeen tasoon: kiinteistön liittymiin, jakelumuuntajiin sekä kaupunginosaan, Helsingin Vuosaareen.

– Liittymän kokoa voi kohteesta riippuen joutua kasvattamaan, mutta keskimäärin vapaata kapasiteettia vaikuttaisi olevan melko hyvin. Myös muuntamoilla on tyypillisesti hyvin tilaa. Kaupunginosassakaan ei havaittu merkittävää ongelmaa lähivuosina. Mutta jos samalla alueella paljon kerrostaloja vaihtaa maalämpöön, voidaan joissain tilanteissa tarvita uusi muuntaja, Lundell sanoo.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 8/2022 jutusta. Millaisia tuloksia Lundell sai diplomityössään? Miksi hän valitsi juuri Helsingin Vuosaaren tutkimukseensa? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki