Suunnittelijan työkalupakki paranee koko ajan

Suomessa suosituin mallinnussofta on edelleen AutoDeskin AutoCAD, mutta kansainvälisissä hankkeissa edellytyksenä on usein Revitin käyttö.

BIM-teknologia ei todellakaan ole uusi tulokas. Raumalta ponnistanut Progman julkaisi ensimmäisen oman softansa jo vuonna 1990.

BIM:n voittokulku on kuitenkin alkanut suuremmassa mittakaavassa vasta viime vuosina, ja sen käytön lisääntyminen on lähtenyt huikeaan kasvuun. Yksi olennainen kasvun vauhdittaja on monissa maissa julkinen rakentaminen. Esimerkiksi Britanniassa kaikki julkiset rakennushankkeet tulee tietomallintaa.

”Avasimme toimiston Manchesteriin vuonna 2016, ja siellä nousukiito on ollut kova. Kasvu on ollut vuosittain yli 50 prosentin luokkaa”, kertoo Progman Oy:n toimitusjohtaja Jukka Nyman.

Kiinalaiseen Glodon konserniin kuuluvalla Progmanilla on kaksi tytäryhtiötä. Yrityksen kasvu on ollut vuositasolla 15–20 prosentin luokkaa.

Maailmassa on lukemattomia mallinnusohjemia ja niitä tekeviä yrityksiä. Markkinoiden globaali valtias on AutoDesk Inc., jonka Revit-ohjelmistosta on tullut alan standardi etenkin läntisessä Euroopassa.

”Revit on hieno softa, jonka kylkeen on ollut hyvä kehittää omaa softaa”, Nyman kertoo.

Suomessa suosituin mallinnussofta on edelleen AutoDeskin AutoCAD, mutta kansainvälisissä hankkeissa edellytyksenä on usein Revitin käyttö. Revit mahdollistaa mallien jakamisen eri suunnittelijoiden suunnittelualojen kesken fyysisestä sijainnista riippumatta.

“Siirtymä Revitiin etenee tällä hetkellä nopeasti myös talotekniikka-alalla. Tämä on tärkeää, sillä Revit mahdollistaa joitain BIM-metodologian keskeisimmistä hyödyistä eri projektin osapuolten välillä tapahtuvan tiedonjaon näkökulmasta ennakoiden jo kokonaisvaltaisempaa rakennuksen elinkaaren hallintaa sekä tietomallinnuksen tarjoamia mahdollisuuksia rakennuksen kunnossapidossa”, sanoo Lindabin projekti- ja tukikeskuksen johtaja Jan Behrens.

Mitä talotekniikkasuunnitteluun tulee, Progmanin MagiCAD on saavuttanut vankan jalansijan etenkin Pohjoismaissa.

”Progman astuu kuvaan siinä vaiheessa, kun pitää tietomallintaa talotekniikkaa. Tuomme kokonaisuuteen automaattisia toimintoja, jotka säästävät suunnittelijoiden työaikaa olennaisesti”, kertoo copywriter Mikko Lehtinen Progmanilta.

Yhteistyön hedelmiä

IT-teknologia-alalla menestyksen ytimessä on yhteistyö eri toimijoiden kesken. Nyman kertoo, että paitsi AutoDeskin, Progman tekee yhteistyötä tällä hetkellä esimerkiksi Equa Simulationin kanssa. Keväällä 2018 nähdään, miten simuloinnit tuodaan mukaan mallinnustyökaluun.

Jotta eri softia voi käyttää yhdessä, niillä tulee olla avoin rajapinta. Myös Progmanin tuotteilla on tallainen IFC-rajapinta, mikä mahdollistaa projektimallin käytön softasta riippumatta. Nyman kertoo, että alan kehitys ajaa vahvasti IFC:n suuntaan ja sen toiminnallisuus kehittyy hurjaa vauhtia.

Erityisen tyytyväisä Nyman ja Lehtinen ovat MagiCloud-palveluun, joka on LVIS-suunnittelijoille maksuton BIM-objektitietokanta. Tammikuussa 2016 julkaistun MagiCloudin käyttäjämäärä on kasvanut nopeasti ja tietomallikirjasto saavutti kuluvan vuoden lokakuussa 150 000 käyttäjän merkkipaalun.

MagiCloud-tietomallikirjasto mahdollistaa ilmastointituotteiden hakemisen mm. toimintapisteen perusteella.

MagiCloud tarjoaa BIM-objekteja Revit-, AutoCAD- ja MagiCAD-ohjelmistoille. Se mahdollistaa esimerkiksi ilmanvaihtotuotteiden hakemisen järjestelmäkäyrän mukaisen toimintapisteen sekä äänenvaimennuksen perusteella.

Nyman sanoo suosion takana olevan konkreettiset hyödyt, joita tietomallikirjasto tarjoaa: suunnittelija voi helposti verrata samoilla parametreilla laitteita keskenään. Myös säätökäyrät ja muut laitetoimittajan antamat tiedot löytyvät helposti.

”Suunnittelutyössä tyypillinen haaste on, että suunnittelijan täytyy käydä jokaisen laitevalmistajan sivuilla erikseen tarkastamassa vaikkapa heittokuviot ja ilmavirrat. Tähän surffaamiseen menee paljon aikaa”, Lehtinen sanoo.

Kaikkien tuotetietojen vieminen ja ajan tasalla pitäminen ovat kovan työn takana. Siinä laitevalmistajien rooli on erittäin merkittävä. Suunnittelijalle on tärkeää, että laitedata saadaan suoraan valmistajalta.

Etenkin suuret valmistajat ovat automatisoineet tuotetietoprosessejaan, mutta MagiCloudiin saadaan tarvittava data vaikka pläräämällä paperisia tuotekatalogeja, jos muuta formaattia ei ole tarjolla.

Mikko Lehtinen ja Jukka Nyman kertovat, että IT-alalla riittää kysyntää ohjelmistoalan osaajista.

Uusia ulottuvuuksia materiaalien hallintaan

Talotekniikka-alan laitevalmistajat ovat olleet aktiivisesti mukana MagiCloudin kehityksessä. Lindab on yksi Progmanin pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita tuotetietomallien ja BIM-sisältöjen tuotannossa.

”Uskon, että yksi tulevien vuosien merkittäviä kehitysaskeleita rakennusalalla tulee olemaan projektien tuotetilausten ja materiaalien hallinta ja toimitus kohteeseen juuri oikeaan aikaan. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi ilmankäsittelykoneiden, kanavien, kanavavarusteiden ja erilaisten ilmastointi- ja vesilaitteiden toimitukset eri aikoina ja koottuna projektin mukaan vaihtelevina kokonaisuuksina. Hyödyt ja säästöt, joita tämä mahdollistaa materiaalivirtojen hallinnassa ovat kiinnostavia ja itse asiassa jo nyt hyvin lähellä toteutumista”, Behrens kertoo.

Jotta tällainen prosessi olisi mahdollinen, tarvitaan Behrensin mukaan BIM-objekteja, jotka sisältävät LVIS-laiteen toimintaan liittyvien teknisten arvojen lisäksi myös tuotteiden tilaamiseen ja toimitusaikoihin liittyvät tiedot.

Teksti Minna Kärkkäinen, kuvat Minna Kärkkäinen ja Progman

Lue myös:

Leipälajina järkevämpi suunnittelu

Jukka Nyman nimitetty Progmanin uudeksi toimitusjohtajaksi

Lue lisää

Katso kaikki