Sujuvasti koulunpenkiltä työelämään

Pohjois-Karjalan oppilaitosten talotekniikan opiskelijoille tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia luoda suhteita työelämään jo opintojen aikana.

Pohjois-Karjalan oppilaitosten talotekniikan opiskelijoille tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia luoda suhteita työelämään jo opintojen aikana. Työelämän näkymiä tarjoavat työharjoittelut, vierailut ja ammatilliset pikadeitit. Erityisen aktiivinen työelämän yhteistyökumppani on joensuulainen LVI-Myller Oy.

Vuonna 1953 perustettu perheyhtiö LVI-Myller on tehnyt jo kymmenkunta vuotta tiivistä yhteistyötä Pohjois-Karjalan oppilaitosten kanssa.

”Olemme käyneet ammattiopistolla ja opiskelijat ovat käyneet meillä tutustumassa. Lahjoitimme kouluun myös elektronisia hanoja silloin kun ne olivat uusia, jotta saatiin opiskelijoille heti uutta tekniikkaa harjoitteluun”, toimitusjohtaja Katri Salonen muistelee.

Kun talotekniikan koulutusohjelma käynnistyi Karelia-ammattikorkeakoulussa vuonna 2014, LVI-Myller kutsuttiin useiden muiden yritysten tapaan mukaan tuomaan näkemystä opetussuunnitelman laatimiseen.

”Kommentoimme meidän näkökulmastamme sitä, millaista osaamista alalla tarvitaan. Kun yhteydenotto Kareliasta tuli, lähdimme heti innolla mukaan”, kertoo myyntipäällikkö Jari Leskinen.

Vierailujen ja opetussuunnitelmayhteistyön lisäksi LVI-Myller työllistää vuosittain useita harjoittelijoita. Tiivis yhteydenpito nähdään luontevana osana toimintaa ja satsauksena tuleviin työntekijöihin.

”Koulu ei ole erillinen yksikkö, opiskelijat työllistyvät jossain vaiheessa meille ja muihin yrityksiin. Haluamme olla opiskelijoille läsnä ja tukena, jotta yrityselämä linkittyy jo opiskeluvaiheeseen”, Salonen toteaa.

Tervetuloa. Toimitusjohtaja Katri Salonen toivottaa opiskelijat tervetulleeksi tutustumaan LVI-Myllerin toimintaan.

Verkostoitumista pikadeiteillä

Viimeisen kahden vuoden aikana Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat päässeet tapaamaan LVI-Myllerin edustajia myös pikadeiteillä. Ammatilliset pikadeitit on kehitetty oppilaitosten yhteisessä Work Smart – Älykkäästi töihin -hankkeessa, joka vahvistaa opiskelijoiden työelämätaitoja ja edistää heidän sujuvaa siirtymistään työelämään valmistumisen jälkeen.

Pikadeiteillä opiskelijat keskustelevat potentiaalisten työnantajien kanssa kasvokkain ja ehtivät tutustua parin tunnin verkostoitumisen aikana 4–7 eri yritykseen.

”Opiskelijat pääsevät markkinoimaan omaa osaamistaan ja työnantajat esittelemään toimintaansa ja tapaamaan tulevaisuuden työntekijöitä. Työelämän edustajat kertovat usein myös omaa urapolkuaan ja niihin peilaten opiskelijat voivat pohtia omia valintojaan ja painotuksiaan opiskeluissa”, kertoo tapaamisten hyödyistä Karelia-ammattikorkeakoulun opinto-ohjaaja Johanna Luostarinen.

Work Smart -tapaamiset ovat saaneet erinomaista palautetta opiskelijoilta ja opettajilta sekä työelämän edustajilta, joista monet ovat käyneet juttelemassa opiskelijoiden kanssa useaan otteeseen.

”Tapaamiset ovat toimivia, koska ne lähentävät työelämää ja oppilaitoksia. Osa opiskelijoista on selkeästi varautunut etukäteen aiheeseen ja käynyt katsomassa nettisivuja ja miettinyt kysymyksiä valmiiksi. Näin pääsee erottumaan muista”, pohtii Leskinen.

”Suurimman vaikutuksen tekevät opiskelijat, joista välittyy aktiivinen tekemisen meininki, into ja kiinnostus”, Salonen kuvailee.

Harjoittelun kautta töihin

Suurin osa LVI-Myllerin harjoittelijoista on asentajien matkassa kulkevia ammattiopistolaisia, mutta mukaan mahtuu myös Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Yksi heistä on Jani Romppanen, joka suorittaa parhaillaan talotekniikan insinööriopintoihinsa kuuluvaa työnjohtoharjoittelua. Romppanen on yritykselle tuttu kasvo, sillä hän ehti käydä harjoittelussa useampana vuonna jo ammattiopistoaikoina ennen nykyisiä jatko-opintojaan.

”Hyvin olen viihtynyt, tänne on mukava tulla ja työkavereiden kanssa pärjää hyvin”, Romppanen kiittelee.

Opo kylässä. Karelia-ammattikorkeakoulun opinto-ohjaaja Johanna Luostarinen kävi tutustumassa toisen vuoden insinööriopiskelija Jani Romppasen harjoittelutehtäviin LVI-Myllerillä.

Työnkuvaan kuuluu huolto- ja remonttipuolen työnjohdon tehtäviä.

”Teen työmääräimiä, aikataulutan ja opettelen käyttämään softaa.”

Harjoittelujakso loppuu toukokuussa, mutta alustavasti on jo suunniteltu, että hommat jatkuvat, sillä LVI-Myllerillä ollaan tyytyväisiä Romppasen tekemisiin.

”Jani on hyvin aktiivinen ja reipas ja osaa olla kaikkien kanssa ihmisiksi”, Salonen kehaisee.

”Vastuuta on luvassa, kun osoittaa aktiivisuutta ja kykynsä. Meitä ei pelota antaa vastuuta, meillä saa kokeilla”, Leskinen kannustaa.

Ylimmässä kuvassa: Asenne oikein. ”Vastuuta on luvassa, kun osoittaa aktiivisuutta ja kykynsä”, lupaa myyntipäällikkö Jari Leskinen LVI-Myllerillä työnjohtoharjoitteluaan suorittavalle Jani Romppaselle.

Teksti ja kuvat Kirsi Taskinen

Lue lisää:

Monipuolisia ammattilaisia Pohjois-Karjalasta

XAMK – Uusi nimi, pitkät perinteet

TAMK on 230 oppilaan voimin kiinni työelämässä

Metropolia – Eturintaman taistelijat koulunpenkillä

Energiaguruja kahdella kielellä

Lue lisää

Katso kaikki